Mimmin maljan voitto kotiin!

Lauantaina 21.4 miteltiin palokuntanaisten kilpailu Mimmin malja Kaidanojan kartanolla Pöytyällä. Kilpailu oli kahden liiton yhdessä järjestämä: LSPeL ja Hämeen pelastusliitto (HPL). Taitoja mitattiin viidellä tehtävärastilla. Nopein suoritusaika ratkaisi voittajan.

Kilpailussa oli 13 kolmen hengen joukkuetta.

Palkintosijoitukset:
1. Porin VPK ajalla 2.53
2. Naantalin VPK ajalla 2.57
3. Ylöjärven VPK ajalla 3.49

Porin VPK:n joukkueessa kilpailivat Miia Ruusulaakso, Taina Saari ja Eliisa Ohrankämmen. Onnittelut hienosta suorituksesta!

Miia, Taina ja Eliisa mitaleineen ja pokaaleineen tyylikkäissä asuissa

Kevätkokous

Palokunnan kevätkokouksessa käsiteltiin sääntöjen määrämät asiat.

Lisäksi Hälytysosastoon siirrettiin kolme jäsentä Nuoriso-osastosta.

Kuvassa vasemmalta Hälytysosaston johtaja Lauri Turtola, Nuoriso-osaston johtaja Jani Marjakoski ja nuoret Teemu Uusi-Rantala ja Arttu Vainio. Kuvasta puuttuu kolmas siirretty jäsen, Leevi Leino.

Kokouksen yhteydessä luovutettiin myös Eino Salosen malja Joonas Kekille ja Palolassen malja Juha Veräväiselle. Edellinen päällystötyskentelystä ja jälkimmäinen hallitustyöskentelystä.

Joonas Kekki

Juha Veräväinen

Valistusryhmän toimintakertomus 2017

Yleistä

Valistusryhmän toiminta on ollut aktiivisin sen 9. toimintavuoden historiassa. VPK:n jäsenistö on osallistunut kiitettävästi Valistusryhmän järjestämiin tilaisuuksiin.

Valistusryhmän kuukausipalaverit

Valistusryhmä on kokoontunut palavereihin 9 kertaa. Kokoontumisissa on suunniteltu tulevia valistustilaisuuksia ja käyty läpi pidetyt tilaisuudet.

Koulutus

Keväällä annettiin ensiapukoulutusta 49 VPK:mme jäsenelle.

Turvallisuusviestintä

Vuoden aikana järjestettiin peräti 31 (v 2016 31) valistustilaisuutta ja valistettiin 6 653 (v 2016 4293) henkeä. Valistamiseen käytettiin 500 (v 2016 654) tuntia.

Kohteina olivat mm koulut ja eri yhdistysten tilaisuudet.

PÄIVÄ PALOASEMALLA-tilaisuus sai liikkeelle 335 (v 2015 448) henkeä. 112-päivänä valistettiin koululaisia Porin Kaarisillan yhtenäiskoulussa. Olimme mukana NouHätä aluekilpailun järjestelyissä sekä Suomi Areenan tapahtumissa.

Valistusryhmän organisaatio

Valistusmestarina on toiminut Heikki Vähtäri ja apulaisvalistusmestarina Esa Heino. Sihteerinä on toiminut Antero Luonila.

VPK:mme jäsenistä Valistusryhmän toimintaan on osallistunut yhteensä 94 (v 2016 93) henkeä. Osastoittain: Esikunta 7, Hälytysosasto 31, Naisosasto 13, Nuoriso-osasto 19, Soittokunta 18 ja Tukiosasto 6 henkeä.

Harrastustunnit

Valistusryhmän harrastustuntimäärä oli yhteensä 997 (v 2016 1 101) tuntia. Osastoittain tunnit jakaantuivat seuraavasti: Esikunta 45 (59), Hälytysosasto 365 (364), Naisosasto 99 (84), Nuoriso-osasto 110 (89), Soittokunta 24 (105) ja Tukiosasto 354 (400) tuntia.

Heikki Vähtäri                                                  Antero Luonila

valistusmestari                                                           Valistusryhmän sihteeri

Klubitoimikunnan toimintakertomus 2017

Kokoukset           

Kulunut vuosi oli Klubitoimikunnan 130. Kokouksia on pidetty kuukauden 1. maanantaina yhteensä 11 kertaa.

Jäsenet                 

Klubitoimikuntaan ovat kuuluneet puheenjohtajana Petri Vallin Esikunnasta Lauri Lempinen, Matti Kraapo, Pertti Koponen ja Ari Lehtimäki sihteerinä, Hallituksesta Tarja Hakanen, Hälytysosastosta Mikko Jönkkäri, Tomi Peltomäki ja Esa Ilkka varapuheenjohtajana, Naisosastosta Pirjo Soini, Nuoriso-osastosta Jani Marjakoski, Soittokunnasta Markku Ollila, Teija Takala ja Heikki Takala, Tukiosastosta Jouko Nurmén ja Juha Nurminen.

Tilaisuudet          

Tulimeriristeilyn kuljetuksen ja myynnin organisointi tammikuussa

Laskiaistiistain 28.2.17 marssiin osallistui n. 120 henkilöä. Keli oli hyvä pelätystä liukkaudesta huolimatta. Soittajia oli hyvin ja rumpuryhmäkin oli mukana. Kuulutus hoidettaneen ensi kerralla lavan laitteistolla.

Salomonkallion ulkoilupäivä 26.2.17 oli hyvin järjestetty ja onnistunut. Porin VPK:sta osallistui toistakymmentä jäsentä.

Alueen Förskottivappuun Uudenkoiviston VPK:n talolla 22.4.17 Osallistujia Porin VPK:sta 1+1, hauskaa oli ollut (naisosasto oli matkoilla).

Porin toiminta-alueen yhteinen teatteri-ilta oli pe 28.4.17. Näytelmään Tuntematon sotilas osallistui Porin VPK:sta 13+3, esitystä kehuttiin ja pauketta riitti.

VPK:n lauluilta / Tukiosaston 20v juhla / Klubin 130v juhla järjestettiin 16.6.17. Sää suosi onnistunutta tilaisuutta, osallistujia oli n. 60. Soitto sujui hyvin ja lauluvalikoima oli sopiva. Sovittiin, että tilaisuutta jatketaan, ja että lauluvalikoimaa uusitaan, sekä että makkaraksi hankitaan kunnon makkaraa, ei Poprilliä. Lauluillan jälkeen vietti Tukiosasto 20v juhlaansa saunaillan merkeissä.

Liiton järjestämään Eloristeilyyn Viking Gracella 25.-26.8.17 osallistui meiltä 3 henkilöä.

Naisosaston järjestämän Porin Päivän myynti oli menestys, velliäkin jäi 30 litraa. Ammattimaiset kokit olivat asialla. Väkimäärä oli hieman vähentynyt.

Päivä paloasemalla järjestettiin 25.11.17 johon osallistuttiin eri toimipisteissä.

Suomen 100 -vuotisjuhlavuoden palokuntalaisjuhlaan Porin Yyterin Kylpylähotellissa 2.12.2017 osallistui 60 jäsentä, iltajuhlaan 31.

15.12.17 vietettiin Klubilaisten omaa ”joulua” Promenadisalissa Abba –konsertin merkeissä.

Klubitoimikunta kiittää tilaisuuksiin osallistuneita jäseniä sekä hyvästä yhteistyöstä eri osastojen kanssa.

 

Petri Vallin                                            Ari Lehtimäki

Puheenjohtaja                                     Sihteeri

Tukiosaston toimintakertomus 2017

 

UUSI JOHTOSÄÄNTÖ

Tukiosaston uusijohtosääntö tuli voimaan 1.1.2017. Siinä todetaan, että Tukiosaston tehtävänä on tukea VPK:n muiden osastojen, sekä Klubitoimikunnan ja Valistusryhmän toimintaa. Osaston jäsenten asiantuntemusta hyödynnetään VPK:n yhteisten tehtävien hoitamisessa.

Osaston jäsenten vahvuus on kokemus VPK -toiminnasta sekä pelastusalan vankka ammatillinen osaaminen.

OMA TOIMINTA

Tukiosaston toiminnan painopiste on ollut VPK:n Valistusryhmän työn tukeminen. Jäsenet toimivat valistajina eri tapahtumissa ja Päivä Paloasemalla-tapahtumassa.

Kesäkuussa vietettiin Tukiosaston 20-v juhlaa VPK:n lauluillan yhteydessä. Syksyllä autettiin Naisosastoa Porin päivän järjestelyissä. Osallistuttiin myös ensiapukoulutukseen.

Syksyllä autettiin Naisosastoa Porin päivän järjestelyissä. Joulukuussa pidettiin toimintavuoden päätöstilaisuus.

TOIMINTA VPK:N YHTEISTEN ASIOIDEN HOITAMISESSA

Tuula Toivanen on toiminut Nuoriso-osaston kouluttajana, VPK:n Hallituksen jäsenenä ja Klubitoimikunnan jäsenenä.

Heikki Vähtäri on Valistusryhmän valistusmestari.

Jouko Nurmén on Klubitoimikunnan jäsen ja Juha Nurminen kutsuttu jäsen.

Antero Luonila on toiminut VPK:n tiedottajana, Valistusryhmän sihteerinä sekä VPK:n toiminnantarkastajan varamiehenä.

Esa Heino on toiminut Valistusryhmän apulaisvalistusmestarina ja VPK:n tapahtumissa järjestysmiestehtävissä.

JÄSENISTÖ JA TOIMIHENKILÖT

Vuoden lopulla jäsenmäärä oli 17 (v 2016 22) henkeä.

Tukiosastolaisille kertyi yhteensä 796 (v 2016 819) harrastustuntia, josta Valistusryhmässä toimintaa oli 354 (v 2016 400) tuntia.

Osaston johtajana on toiminut Jouko Nurmén, varajohtajana Esa Heino ja sihteereinä Juha Nurminen ja Antero Luonila.

Soittokunnan toimintakertomus 2017

 

Soittokunnan toiminta vuonna 2017 jatkui perinteisesti soittotaidon ja yhteissoiton kehittämisen sekä esiintymisten ja yhteisen toiminnan merkeissä. Soittokunta on yksi Porin VPK:n kuudesta osastosta ja toimii samalla Otsolan kansalaisopiston musiikkiopetuksen kurssina.

Soittokunnan koulutuksesta ja johtamisesta vastasi kapellimestari Markku Ollila, joka toimi myös osastonjohtajana. Varakapellimestarina oli Heikki Takala.

Johtokunnan jäseninä toimivat Megumi Asano-Ulmonen, Saana Pulkkinen, Heikki Takala, Teija Takala ja Juho Nordman. Johtokunnan puheenjohtajana toimi Heikki Takala, varapuheenjohtajana Juho Norman, sihteerinä, rahastonhoitajana ja nuotistonhoitajana Teija Takala, kalustonhoitajana Juho Nordman ja puvustonhoitajana Saana Pulkkinen.

Soittokunnan jäsenmäärä oli toimintavuoden lopussa 36. Soittajien osallistumisaktiivisuus ja sitoutuminen toimintaan on ollut hyvä. Vuoden harrastustuntien yhteismäärä oli 3630 tuntia. Harjoituskertoja oli 45 ja soittokeikkoja oli yhteensä 17. Saksofonikvartetti ”Brankkarikvartetti” jatkoi toimintaansa, harjoitteli 8 kertaa ja esiintyi neljä kertaa. Rumpukoulu kokoontui periodiluonteisesti kaksi kertaa ulkopuolisen kouluttajan ohjaamana.

Vuosi 2017 oli soittokunnan 133. toimintavuosi. Soittokunta esiintymisiä ja tapahtumia olivat laskiaismarssi, kirkkokonsertti ”Samalla matkalla” Länsi-Porin kirkossa yhdessä kanttori Sakari Salmisen kanssa, Luonnon päivä Polsanluodossa pienryhminä ja koko orkesterin voimin, Satakunnan vapautumisen juhla, Kokemäen VPK:n 100-v.juhla, oman VPK:n lauluilta, Porin päivän soitto palokunnan pihassa, Sotaveteraaniliiton 60-v.juhla Harjavallassa, LSPeL:n VPK-soittokuntien yhteisleiri Silokalliolla, Jämijärven VPK:n 80-v.juhla, Palokunta-aiheisten kappaleiden äänitys, Toejoen koulun itsenäisyysjuhlat, Päivä palokunnassa-tapahtuma ja LSPeL:n itsenäisyysjuhla ”Suomi 100” Meriyyterissä sekä perinteiset oman palokunnan kokoukset.

Vuoden viimeinen soittokunnan keikka oli kaupungin kulttuuritoimen järjestämä joulurauhan julistus raatihuoneella. Tämä tilaisuus on VPK:n soittokunnan osalta joka toinen vuosi toistuva perinne monien vuosien ajalta.

Brankkarikvartetin ohjelmaan sisältyi Nuoriso-osaston 90-v.juhla, tuubisti-Markuksen lakkiaiset ja Luonnon päivä kesäkuussa. Diakonialaitoksen Diavire-hoitokodissa soitettiin vanhuksille marraskuussa.

Seuraavan toimintavuoden haasteisiin lähdetään edelleen kapellimestari Markku Ollilan johdolla. Soittokunta haluaa jatkaa uutta oppivana ja kehittyvänä puhallinorkesterina.

Esitämme lämpimät kiitokset kuluneesta vuodesta Soittokunnan jäsenille, Porin VPK:n hallinnolle sekä kaikille muille VPK:n jäsenille, jotka ovat osaltaan auttaneet Soittokunnan toimintaa.

 

Markku Ollila, soittokunnan johtaja

 

Heikki Takala, puheenjohtaja

Nuoriso-osaston toimintakertomus 2017

 

Nuoriso-osaston vahvuus oli vuoden alussa 20 nuorta ja 9 kouluttajaa ja vuoden lopussa 18 nuorta ja 11 kouluttajaa. Vuoden aikana osastosta siirtyi kaksi nuorta hälytysosastoon.

Osasto kokoontui 45 keskiviikkoharjoituksiin kertaa ja muita tilaisuuksia oli 16 kpl.

Keskiviikkoharjoituksissa oli vuoden aikana yhteensä 761 osallistujaa ja muissa tilaisuuksissa 89 osallistujaa. Tunteja yhteensä keskiviikkoharjoituksissa 1624 ja muissa tilaisuuksissa 1767.

Osasto osallistui vuonna 2017 Porin alueen palokuntanuorten toimintaan:

 • Sählyturnaus
 • Tietokilpailu
 • Alueleiri Noormarkussa
 • Kalusto- ja tietokilpailu
 • 10-tehtäväkilpailu
 • Nuorten joulujuhla Luvialla

LSPeL:n toimintaan:

 • Leiri Kokemäellä

 

 

Jani Marjakoski

Nuoriso-osaston johtaja 2017

Naisosaston toimintakertomus 2017

 

Taas on työntäyteinen vuosi takana. Paljon on opittu uutta ja kerrattu vanhaa, siivottu sekä muonitettu.

Vuonna 2017 lääninleiri Pisara pidettiin Kokemäellä.

Osaston jäsenet

31.12.2017 jäseniä oli 18 henkilöä.

Osastosta erosi 2 jäsentä ja erotettiin 1 jäsen vähäisen osallistumisen vuoksi.

 • Osaston kokoukset

Naistyötoimikunta kokoontui 6 kertaa, joista kirjattiin 69 pykälää, sekä yksi kokous, josta laadittiin muistio.

 • Osaston toimihenkilöt

Osaston johtaja                                  Pirjo Soini

Sihteeri/varajohtaja                             Anna-Maija Haanpää

Rahastonhoitaja                                  Tarja Hakanen

Taloudenhoitaja                                  Pirjo Soini

Leikekirjanhoitaja                                Miia Ruusulaakso

Hakarekisterin hoitaja                         Tarja Hakanen

 • Naistyötoimikunta

Varsinaiset jäsenet                            Pirjo Soini, Anita Luonila, Sirpa Tanninen, Miia                                                                                Ruusulaakso ja Taina Saari

Varajäsenet:                                      Anna-Maija Haanpää ja Eliisa Ohrankämmen

 • Edustus

VPK puheenjohtaja                                                   Tarja Hakanen

Klubitoimikunta:                                                         Tarja Hakanen ja Pirjo Soini

LSPeL:n leirikeittiötyöryhmä:                                    Pirjo Soini

Lohtaja 2018 nuorten leirin kanttiini varapäällikkö    Pirjo Soini

Liiton Suomi 100 v juhlatoimikunnassa,                    Pirjo Tarja Hakanen

Porin toiminta-alue:                                                   Eliisa Ohrankämmen, varapuheenjohtaja sekä sihteeri

LSPeL:n syyskokous                                               Tarja Hakanen

 • Koulutus ja valistus 

Kerhoiltojen yhteydessä on pidetty oppitunteja 6 kertaa mm. ensiapua, turvallisuusviestintää ja

Eliisa Ohrankämmen on antanut koulutusapua Noormarkun VPK:n varhaisnuorille.

Naisosastolaiset ovat osallistuneet VPK:n valistusryhmän toimintaan mm. Päivä Paloasemalla- tapahtumaan

Osallistuimme alueen naisten Handy-Girls yhteisharjoitukseen harjoitus alueella.

 • Huomionosoitukset

70 v täytti Tanninen Sirpa, lahjakortti.

75 v Hakanen Tarja, kukkatervehdys

Muita huomionosoituksia 1 kpl

Aktiivisuudesta Pirjo Soini

2017 Taunon Malja Tanninen Sirpa

2017 hälytysmuonitukset Tanninen Sirpa

 • Myyjäiset ja muonitukset

Perinteiset Porin päivän myyjäiset pidettiin hernekeiton, ohranryynivellin, rusinasopan ym. leivonnaisten merkeissä.

Hälytysmuonituksia oli 3 kertaa.

Talkoo muonituksia ja kahvituksia yhteensä 48 kertaa

Varainhankintaa 6 kertaa

Winnovan Saanko pelastaa tapahtumassa puffetti

Porin Päivä myyjäiset

Palolaitoksen veteraanien ja esikunnan jouluruokailu 75 hlö.

Aluetoimikunnan jouluruokailu 10 hlö.

Alueen kokouskahvitus

LSPel-liiton kokous muonitus

 • Muu toiminta

Osallistuimme

 • Tulimeriristeilylle
 • Laskiaismarssille; marssien ja muonittaen
 • Porin alueen naisten kevätseminaari Porin VPK
 • Alueen järjestämään elo-laivaristeilylle
 • VPK:n sekä Porin alueen kevät- ja syyskokouksiin
 • Porin alueen kevätseminaariin kauppakeskus Puuvillassa
 • Alueen järjestämään teatteri-iltaan, Porin vanha olut tehdas
 • Nuorten palokuntaleirille Kokemäellä, 2 jäsentä
 • Ulkoilu ja uintipäivään, Yyterin kylpylään
 • Osaston pikkujoulu vietettiin Porin VPK: n takkahuoneen saunatiloissa.
 • Suomi 100 v juhla Yyteri
 • Alueen syyskokoukseen Merikarvian VPK:lla
 • Alueen järjestämään ulkoilupäivään Salomonin kalliolla
 • LSPEL järjestämään talvipäivään Ideaparkkiin tutustuminen
 • VPK:n yhteiseen lauluiltaan

Kerhoiltoja pidettiin 21 kertaa, joista oppitunteja 6 kertaa

Harrastustunteja kertyi yhteensä 1312 tuntia, siivoustunteja 342. VPK;n astiaston inventaari.

Osastoamme ovat taloudellisesti tukeneet Liisa ja Pertti Kauppila

Kiitokset yhteistyöstä Porin VPK:lle

 

VPK:n Naisosasto

Naistyötoimikunta

Porin VPK:n toimintakertomus 2017

PORIN VAPAAEHTOINEN PALOKUNTA RY:N TOIMINTAKERTOMUS

VUODELTA 2017

(Hallituksen esitys VPK:n kevätkokoukselle 21.4.2018) 

Yleistä

Palokunnan perustehtävä, joka on ihmisten, omaisuuden ja ympäristön suojeleminen, on hoidettu palokuntasopimuksen velvoitteiden mukaisesti. VPK:n toiminta kokonaisuudessaan on ollut tavoitteelliseen suunnitelmallisuuteen perustuvaa. 154 –vuotisella kokemuksella on selvitetty myös akuutit haasteet.

Palokunnalla oli yhteensä 87 hälytystä. Hälytysosaston harrastustuntimäärä oli 5527h, koko palokunnan harrastustuntimäärän ollessa 14917h.

Porin VPK:n palokuntasopimus Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa edellyttää 10 henkilön hälytysvahvuutta.

Porin VPK:n tarkoituksena on pelastustoimen edistäminen ja kehittäminen sekä pelastus-avun antaminen normaali- ja poikkeusoloissa.

VPK kokoaa jäsenikseen henkilöitä, jotka ovat vapaaehtoisesti, sekä järjestäytyneesti kiinnostuneet edistämään yhteiskunnan ja ympäristön turvallisuutta ja turvaamaan kansalaisia onnettomuuksien aiheuttamilta vaaroilta.

Pelastustieto-lehti järjesti 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi kilpailun, jossa lehden lukijat äänestivät hienoimman vanhan paloauton. Voittajaksi selvisi Porin VPK:n Benz Gaggenau vuodelta 1921. ”Kun Benz saapui kaupunkiin vuonna 1921, se oli Porin VPK:lle ja Porin kaupungille erittäin arvokas. Palokunta pystyi sen avulla sammutta-maan tulipaloja ajan oloon nopeasti ja tehokkaasti. Runsaat 90 vuotta myöhemmin Benz oli myös hyvin arvokas sekä VPK:lle että kaupunkilaisille. Autovanhus oli tunnistettu kulttuuriperinnöksi, joka palveli menneisyyden käsittämistä ja tuki yhteisön identiteettiä. Punaisen kukon kesyttäjästä oli tullut koko kaupungin kulttuuriperintöä.” Benziä käytettiin tositoimissa aina 1950-luvulle saakka.

Benz teki töitä myös Suomen tasavallan kohtalonvuosina. Talvisodassa Mäntyluodon satama joutui pommitusten kohteeksi ja Benz oli siellä sammutustöissä.

Kokoukset

Yhdistyksen kevätkokous pidettiin VPK:n Kerhohuoneella 8.4.2017.

Hallituksen puheenjohtaja Tarja Hakanen avasi kokouksen katsauksella edellisen toimintavuoden tapahtumiin.

–                    Kuultiin Soittokunnan ohjelmaa, viimeisenä Porin VPK:n kunniamarssi

–                    Merkittiin läsnäolijoiden nimet jäsenluetteloon. Kokouksessa oli läsnä 22 äänivaltaista edustajaa.

–                    Luovutettiin seuraavat palvelusvuosimerkit: Kari Pekka 70v, Partanen Tauno 50v (Partasen oltua matkoilla, saa hän merkkinsä myöhemmin).

–                    Mestariluokan harrastusmerkin on saavuttanut Petri Vallin. Merkki luovutetaan Vallinille myöhemmin, hänen palattuaan matkoilta.

–                    Palolassen maljan hallitustyöskentelystä on ansainnut Tuula Toivanen. Malja luovutetaan hänelle myöhemmin.

–                    Eino Salosen maljan päällystö- alipäällystötyöskentelystä on ansainnut Heikki Vähtäri. Malja luovutetaan hänelle myöhemmin.

–                    Siirrettiin Nuoriso-osastosta Hälytysosastoon Tikka Sofia, Tikka Kristiina ja Sammalisto Ville.

Yhdistyksen syyskokous pidettiin Kerhohuoneella 18.11.2017. Hallituksen puheenjohtaja Tarja Hakanen avasi kokouksen.

–                    Kuultiin Soittokunnan ohjelmaa, viimeisenä Porin VPK:n kunniamarssi

–                    Yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Hakanen ilmoitti, että ennen kokouksen alkua pidetään Suomi 100-juhlavuoteen liittyen kunnianosoitus VPK:n, sekä muille sankarivainajille ja sotiemme veteraaneille VPK:n sankarivainajien ja heidän muistotaulunsa paljastamisen kunnioittamiseksi. Muistotaulun paljastamisesta oli kulunut lähes päivälleen 70 vuotta. Esikunnan johtaja Lauri Lempinen alusti tilaisuuden, jonka jälkeen Soittokunta soitti Kothenin hymnin. Hymnin jälkeen kertoi Lempinen tarkemmin 70 vuotta sitten pidetystä tilaisuudesta, joka päättyi Porilaisten marssiin. Myös Lempisen esitys päätettiin Porilaisten marssiin, joka kuunneltiin seisten.

–                    Merkittiin läsnäolijoiden nimet jäsenluetteloon. Paikalla oli 54 äänivaltaista jäsentä.

Palokunnan päälliköksi vuodelle 2018 valittiin Joonas Kekki.

Hallituksen puheenjohtajaksi seuraavaksi kahdeksi vuodeksi valittiin yksimielisesti Tarja

Hakanen.

Seuraaviksi kahdeksi kalenterivuodeksi (2017 – 2018) valittiin Hallituksen jäseniksi

erovuorossa olevien tilalle: Mikko Jönkkäri, Juho Hemmilä, Joonas Kekki, Marko Kokko ja

Juha Veräväinen.

Vuoden 2017 Hallituksessa jatkavat Mikko Jönkkäri, Joonas Kekki, Marko Kokko, Juha

Veräväinen ja Juho Hemmilä. Muiksi Hallituksen jäseniksi seuraaviksi kahdeksi vuodeksi

valittiin Kimmo Salminen, Ari Lehtimäki, Petri Vallin ja Mikko Järvinen.

Tilintarkastajaksi valittiin Kaarina Pyydönniemi HT, varatilintarkastajaksi Heikki Santavuo HT.

Osastojen toiminnasta

Osastot, Klubitoimikunta ja Valistusryhmä laativat omat toimintakertomuksensa. Kertomukset julkaistaan VPK:n nettisivuilla kunkin osaston asioiden yhteydessä.

Jäsenistö                                    

Osasto Jäsenmäärä Muutos Tunnit 2017
Hälytysosasto 57 -3 5527
Esikunta 18 3 1443
Naisosasto 18 -2 1642
Nuoriso-osasto 18 -13 1893
Soittokunta 36 2 3630
Tukiosasto 17 -5 782
Kannatusjäsen 1    
Yhteensä 165 -18 14917

 

Kunniapäällikkö on Matti Kraapo ja kunniapuheenjohtaja Antero Luonila. Kunniajäseniä ovat Pekka Kari, Tarja Hakanen ja Altti Lehtola. Jäsenistön merkkipäiviä on huomioitu vakiintuneeseen tapaan. 

Hallitus

Hallitus kokoontui vuoden aikana varsinaisiin kokouksiin11 kertaa. Hallituksen muodostivat: 

Puheenjohtaja Tarja Hakanen                                         Juho Hemmilä

Vara pj Kimmo Salminen                           Jani Marjakoski

Sihteeri Ari Lehtimäki                                                      Joonas Kekki

Apulaissihteeri Marko Kokko                                          Juha Veräväinen

Palokunnan pääll. Mikko Jönkkäri                                   Tuula Toivanen                

Lisäksi Hallituksen kokouksiin on osallistunut asiantuntijana rahastonhoitaja Taina Saari.

Tilintarkastaja oli Esa Paananen HT, varalla Kaarina Pyydönniemi HT ja toiminnantarkastaja Orvo Luoma, varalla Antero Luonila. 

Toimihenkilöt:                   

Päällystö

Palokunnanpäällikkö                                 Mikko Jönkkäri

Palokunnan 1. apulaispäällikkö                 Joonas Kekki

Palokunnan 2. apulaispäällikkö                 Juho Hemmilä

Esikunnan johtaja                                     Lauri Lempinen

Naisosaston johtaja                                  Pirjo Soini

Tukiosaston johtaja                                  Jouko Nurmén

Soittokunnan johtaja                                 Markku Ollila

Nuoriso-osaston johtaja                           Jani Marjakoski

Alipäällystö

Hälytysosaston esimiehet                        Esa Ilkka, Marko Kokko, Petri Vallin, Lauri Turtola,

Juha Veräväinen, Taisto Wägg ja Mikko Järvinen

Valistusmestari                                        Heikki Vähtäri

VPK:n tiedottaja                                        Antero Luonila

Kalustonhoitaja                                         Riku Vuori ja Aleksi Kivimäki

Varusvastaava                                        Jyri-Petteri Mäkinen ja Joni Lehtinen

Muut toimihenkilöt

Isännöitsijä                                               Mikko Järvinen

Avainasiat ja tilavaraukset yms.              Ari Lehtimäki

Kiinteistönhoitajat                                     Olli Vinberg ja Pertti Koponen

Kiinteistönhoidon apul.                             Pirjo Soini

Kiinteistöhälytyksien vastaanottajat         Tuomas Koota ja Joni Lehtinen

Nuoriso-osaston varajohtaja                    Jenni Autio

Nuoriso-osaston kouluttajat                      Riku Vuori, Marko Kokko, Niko Aronen, Jarkko Koivumäki, Joni Lehtinen, Tuomas Uusi-Rantala, Janina Holmström, Nina Aronen, Tuula Toivanen ja Hermanni Väisänen

Lipunkantajat                      Raimo Saari, Seppo Saari ja Arto Inberg

Työsuojeluasiamies                                  Esa Ilkka

Jäsenrekisterinhoitaja                              Heikki Takala

Kalusto ja varusteet

Lisääntyneiden hälytystehtävien johdosta varusteita ja kalustoa on hankittu tarpeen ja taloussuunnitelman mukaisesti. Akuutit hankinnat on suoritettu asianmukaisin päätöksin.

Kiinteistöt

Vuoden aikana vuokrasuhteissa ei tapahtunut muutoksia. Vuokralaisia ovat edelleen PK-Taberna Oy, Hostel Buisto ja Taito Satakunta ry.

Tiedottaminen

VPK:n toimintaohje numero seitsemän mukaan tiedottamisen kohderyhminä ovat toisaalta palokunnan jäsenet (sisäinen tiedottaminen) ja toisaalta media, viranomaiset, palokunnat ja muut sidosryhmät (ulkoinen tiedottaminen). Porin VPK:n tiedottamisesta vastaavat Hallitus ja sen nimeämä VPK:n tiedottaja sekä erityistapauksissa tehtävään erikseen nimetyt henkilöt.

Palokunnan tiedottaminen jäsenistölle on hoidettu sääntöjen, ohjeen, vakiintuneiden menettelytapojen ja kulloistenkin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Sisäisen tiedotuksen pääkanavat ovat sähköposti, ilmoitustaulut ja osastojen kokoukset.

Kevät-, syys- ja Hallituksen kokousten päätöksistä lähetetään sähköinen jäsentiedote, joita käytetään muutenkin tarvittaessa. VPK:n nettisivujen Uutiset -osasto palvelee jäsenistöä, mutta ovat myös kaikkien netin käyttäjien luettavissa. Ulkoisen ja sisäisen tiedottamisen VPK:n tiedottaja Antero Luonila on hoitanut kiitettävästi vuosien kokemuksen tuomalla rutiinilla. 

Korvaukset ja avustukset

Nykyinen palokuntasopimus Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa on ollut voimassa seitsemän vuotta.

Kulttuurilautakunta myönsi musiikkiavustuksen. Muita avustuksia olemme saaneet kaupungilta Vapaapalokuntien yhdistyksen kautta, sekä talonomistaja Serafiina Lammisen säätiöltä. Ravintola PK Taberna on avustanut Naisosastoa ja Soittokuntaa sekä tukenut Esikunnan toimintaa. Nuoriso-osasto sai avustuksen Vuorineuvos Erik Rosenlewin säätiöltä.

Vakuutukset

Kiinteistö- ja kalustovakuutukset ovat IF-vakuutusyhtiössä, henkilökohtaiset tapaturmavakuutukset ovat Pohjolassa.

Edustukset                                           

Porin VPK on ollut kertomusvuonna edustettuna seuraavissa järjestöissä:

 • Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton hallitukseen kuului Kimmo Salminen
 • Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton Tiedotusvaliokunnan puheenjohtajana toimi Markku Heino
 • LSPeL:n veteraanitoimikunnassa Tapio Vuorenmaa puheenjohtaja
 • LSPeL:n veteraanitoimikunnassa Ari Lehtimäki sihteeri
 • LSPeL:n Porin toiminta-alueen naistyö, varajohtaja ja sihteeri Elisa Ohrankämmen sekä läänin keittiöryhmä Pirjo Soini
 • LSPeL:n kouluttaja (JVT-kurssi) Joonas Kekki
 • LSPeL:n veteraanityövaliokunta, Tapio Vuorenmaa
 • LSPeL:n aluetoimikunta, hälytysosaston edustajat Simo Saari ja Nina Aronen
 • LSPeL:n aluetoimikunta, Teija Takala, Heikki Vähtäri ja Ari Lehtimäki jäseninä
 • Suomen Sopimuspalokuntien liitto Ry, Markku Heino työryhmän jäsen
 • Sopimuspalokuntien työterveyshuollon (pelastuslaitos), yhteyshenkilö Kimmo Salminen
 • Talonomistaja Serafiina Lammisen säätiön hallitus, jäsen ja varapuheenjohtaja Tarja Hakanen, varajäsen Petri Vallin
 • Soittokunta on Suomen puhallinorkesteriliiton jäsen
 • Teija Takala on LSPeL järjestövaliokunnan jäsen
 • Porin Vapaapalokuntien Yhdistyksen hallituksessa Ari Lehtimäki

Lisäksi

154-vuotiaan Porin VPK:n toiminta jatkuu vireänä ja hyvässä palokuntahengessä. Jäsenistö on aktiivista ja oppimishaluista. Nuoria jäseniä koulutetaan varmistamaan tulevaisuuden toimintaa. Viime vuosina on monia suuria kunnostustöitä toteutettu. Kalustostrategia turvaa raskaiden yksiköiden ajanmukaisuuden ja toimintavalmiuden.

Palokuntayhdistyksen Hallitus kiittää jäsenistöä ja eri tehtävissä puurtaneita toimihenkilöitä pyyteettömästä, monesti ihan työstä käyvästä harrastuksesta VPK:n ja kaupunkilaisten turvallisuuden hyväksi.

 

Tarja Hakanen                                                                Ari Lehtimäki

puheenjohtaja                                                                sihteeri