Pekka Kari luopui tahtipuikostaan

Dir.mus. Pekka Kari päätti lopettaa pitkän ja ansiokkaan uransa Porin VPK:n soittokunnan kapellimestarina. Soittokunnan jäsenillä on kuitenkin lupa odottaa hänen olevan vastakin mukana neuvonantajana ja soittajana sen mukaan kuin aika ja voimat antavat myöden. Haluja mukanaoloon ei arvattavasti puutu, koska soittaminen ja musiikin harrastus on ollut niin pitkään suuri osa hänen elämäänsä. Kuten soittajat tietävätkin hyvin, soittaminen ei monestikaan ole vain harrastus, vaan se on elämäntapa.

Pekka Karin pitkään jatkunut taival soittajana ja musiikinopettajana sai alkunsa Porin VPK:n soittokunnan riveistä. Armeijan soittokoulusta otetulla vauhdilla hänen muusikkouransa on jatkunut monissa vastuunalaisissa musiikin esitys- ja opetustehtävissä sekä alan hallinnossa.

Kesällä 1947 eli runsaat 63 vuotta sitten Pekka Kari liittyi Porin VPK:n jäseneksi. Hänen musiikkiharrastuksensa alkoi VPK:n soittokunnassa es-kornetin soittajana, sitten hän jatkoi musiikin opiskelua klarinetistina armeijan soittokoulussa Helsingissä ja siirtyi sieltä Niinisalon varuskunnan soittokuntaan. Palattuaan takaisin Poriin hän jatkoi Porin VPK:n soittokunnassa rivisoittajana, kunnes hänet valittiin kapellimestariksi 36 vuotta sitten. Hän on seurannut tässä tehtävässä isänsä, Risto Karin, ja tämän seuraajan, Reino Tuomiston, jalanjälkiä. Pekka Karin johtamana ja kouluttamana soittokunta on kehittynyt melkoisesti ja osaamisen taso on noussut valtavasti. Ilmapiiri soittokunnassa on ollut enimmäkseen leppoisa, mutta Pekka on kuitenkin osannut asettaa soittajille riittävästi haasteita ja pitänyt tavoitteet korkealla. Hänen aikanaan Porin VPK:hon on muodostunut perinteikäs musiikkikulttuuri, johon palokunnan muutkin osastot ovat kasvaneet mukaan.

VPK:n soittokunnan lisäksi Pekka Kari johti 1970-luvulla lyhyen aikaa myös Reposaaren työväen soittokuntaa. 1980-luvun alkupuolella hän oli vahvalla panoksella perustamassa Porin nuorisopuhallinorkesteria, josta hänen johdollaan ja opetuk-sellaan kasvoikin pystyvä puhallinorkesteri, joka aikanaan kunnostautui myös valtakunnallisella tasolla erityisesti kuviomarssiosaamisellaan. Tuosta nuorten joukosta on kasvanut edelleen monia musiikin ammattilaisia ja aktiivisia harrastajia. Nuorison musiikkikasvatustyötä Pekka on tehnyt myös musiikinopettajana mm. Meri-Porin, Porin Lyseon, Porin Suomalaisen Yhteislyseon ja Länsi-Porin yläasteilla ja lukioissa.

Pekka Kari on edelleen myös aktiivinen klarinetti- ja saksofonisolisti, kuten monet porilaiset ovat todenneet nauttiessaan Porin VPK:n soittokunnan ja Wilssonin pelimannien esiintymisistä, puhumattakaan monista tilaisuuksista, joissa Pekka on ystävien ja tuttavien pyynnöstä esiintynyt. Hänen musiikin harrastuksensa jatkuu edelleen, ehkä aiempaa näkyvämmin ja aktiivisemmin soittajana nyt, kun soittokunnan vetovastuu siirtyy muiden harteille.

Allekirjoittanut on ottanut nöyrin mielin vastaan Porin VPK:n kapellimestarin tehtävät kuluvan vuoden alusta lähtien. Halu rakentaa tarvittavaa osaamista Pekka Karilta, Raine Ampujalta, Markku Ollilalta sekä monilta muilta saatujen oppien luomalle perustalle on kova ja johtaa toivottavasti taitoon välittää osaamista soittokunnan jäsenille.

Heikki Takala 11.2.2011