Martti Laippala In Memoriam

Tammikuussa vuonna 1927 ilmoitettiin paikallisessa lehdessä, että halukkaat 14–16-vuotiaat pojat voivat ilmoittautua Porin VPK:n harjoituskomppaniaan 15. tammikuuta mennessä. Hallinnon kokouksessa 19.1.1927 todettiinkin kaikkiaan 45 pojan ilmoittautuneen palokersantti Yrjö Kallionpäälle.

Yksi ilmoittautuneista oli 20.7.1914 syntynyt Martti Laippala, joka hyväksyttiin komppaniaan 12 vuoden iästään huolimatta. Tästä alkoi Martti Laippalan ainutlaatuisen mittava palokunta- ja muun järjestötyön ura. Ammatiltaan hän oli sähköasentaja ja virtaa riitti niissäkin töissä: hän oli 22 vuotta ammattiosastonsa pääluottamusmies ja 12 vuotta puheenjohtaja.

Laippalan VPK-uraa kuvaa hyvin hänen tehtäviensä moninainen kirjo: joukkueen varapäällikkö 1934-38, harjoituskomppanian päällikkö (nykytermi Nuoriso-osaston johtaja) 1934-35, joukkueen päällikkö 1941-44, joukkueen varapäällikkö 1944-45, konemestari 1946-53 ja joukkueen johtaja 1960-74 ja 1976-78.

VPK:n Hallituksen puheenjohtajana hän toimi vuodesta 1971 alkaen 18 vuoden ajan. Sitä ennen hän oli varapuheenjohtajana 11 vuotta. Hänet kutsuttiin Porin VPK:n kunniajäseneksi v. 1978 ja kunniapuheenjohtajaksi v. 1989. Hänet on palkittu useilla pelastusalan kunniamerkeillä. 

Porin Vapaaehtoisen Palokunnan Nuoriso-osaston 80-vuotisjuhlaviikko aloitettiin 15.1.2007 koko maatakin ajatellen harvinaisella huomionosoituksella: Kunniapuheenjohtaja Martti Laippalalleojennettiin 80-vuotispalvelumerkki. Tilaisuutta juhlisti VPK:n Soittokunta esityksillään.

Kuva: Porin VPK:n kokoelmat

Talonomistaja Serafiina Lammisen säätiössä hän oli yli 20 vuotta VPK:n edustajana toimien sihteerinä ja taloudenhoitajana. 

VPK- ja ay-aktiviteetin lisäksi Makena tunnettu Laippala teki uskomattoman työn eri palloilulajeissa niin seura-, paikallis-, maakunta- kuin valtakunnallisellakin tasolla. Hän oli monen urheiluseuran ja –järjestön perustajajäsen ja toimi niitten hallitusten eri tehtävissä. Ansioistaan hänet aikaa myöten kutsuttiin monen yhteisön kunniajäseneksi, kunniapuheenjohtajaksi tai ainaisjäseneksi ja palkittiin useilla korkean tason ansio- ja kunniamerkeillä. Aktiiviurheiluvuosinaan hän saavutti piirinmestaruuksia jalka- ja koripallossa. Ensimmäisen luokan koripallotuomarina hän toimi 13 vuotta.

Seuraava luettelo kuvaa osittain Maken urheilujärjestötyön kattavuutta: Porin Palloilijat, Suomen Palloliitto ja SPL:n Satakunnan piiri, Porin Karhut, Porin Ässät, Suomen Jääkiekkoliitto, SVUL:n Satakunnan piiri, Porin Urheilutoimittajain Kerho, Suomen Koripalloliitto, Yyteri Säätiö ja Satakunnan Urheilutuki. Satakunnan Kansan urheilusivuilta saatiin pitkään lukea hänen asiantuntevia otteluselostuksiaan. Porin Urheilutoimittajain Kerho jakaa vuosittain Martti Laippala -palkinnon Porin urheilun hyväksi tehdystä työstä.

Martti Laippala oli molempien sotien veteraani. Hän toimi viestitehtävissä ja oli sotilasarvoltaan ylivääpeli.

Martti Laippala poistui keskuudestamme 16.7.2011. Hänet siunattiin Porin Isossa kappelissa 27.7. juhlallisin palokuntamenoin. Arkulla oli kunniavartio ja lisäksi lippuvartiot. Haudalla ja muistotilaisuudessa musiikista vastasi VPK:n Soittokunta.

Perhe- ja sukulaispiirin Masa ja järjestöelämän Make on poissa. Porin VPK kunnioittaa kunniapuheenjohtajansa muistoa.

Matti Kraapo

kunniapäällikkö