Tukiosaston ohjelma 2018

Porin VPK ry
Tukiosasto                                                                                                               26.01.2018 /AL

TUKIOSASTON YHTEISET KOKOONTUMISET V 2018

TUKIOSASTON PÄÄTOIMINTA ON VPK:N YHTEISTEN TEHTÄVIEN HOITAMISESSA

ma 29.1.    18.00        Tukiosaston palaveri   /  Jouko Nurmèn

ma 26.2.    18.00        Tukiosaston palaveri  /  Jouko Nurmèn

ti 13.2.      17.30        Laskiaismarssi (kokoontuminen) / VPK/ Klubi

ma 26.3.    18.00        Tukiosaston palaveri  /  Jouko Nurmèn

la 21.4.      15.00        VPK:n kevätkokous Kerhohuoneella / Hallitus

la 28.4.     16.00         Talkoot ja sauna /  Jouko Nurmèn              

Porin VPK 155 v        /   Hallitus

Vuosipäiväämme juhlitaan ”perhepiirissä” 4.6. alkavalla viikolla perinteisin menoin.

ma 27.8.    18.00        Syyskauden aloitus. Syysohjelman läpikäynti          
Suunnitellaan Porin päivän talkoita ym.  /  Jouko Nurmén

ma 24.09. 18.00        Tukiosaston palaveri
 Tukiosaston v 2019 toimintasuunnitelman ja
budjettiehdotuksen laatiminen  /  Jouko Nurmén

pe 28.09.   10.00        Kattiloiden (4 kpl) haku Nuorisotalolta  /  Jouko Nurmèn

                       18:00         Teltan pystytys VPK:n pihaan.

la 29.9.      13.00        Porin päivän pihajärjestelyjen purkaminen.  / Jouko Nurmén

ma 01.10.  10.00        Kattiloiden (4 kpl) palautus Nuorisotalolle   /  Jouko Nurmèn

ma 29.10. 18.00        Tukiosaston syyskokous.  /  Jouko Nurmèn

la 17.11.    15.00        VPK:n syyskokous  /  Hallitus

la 24.11.    10.00        PÄIVÄ PALOASEMALLA
                       Osallistutaan tilaisuuden järjestelyihin. /  Heikki Vähtäri

la 8.12.      17.00        Tukiosaston kauden päätöstilaisuus  /  Jouko Nurmèn

 

jakelu:
VPK:n Hallitus
Tukiosasto / sähköpostissa
VPK:n ilmoitustaulu

Esikunnan toimintakertomus 2017

Lauri Lempinen, Esikunnan johtaja

 ESIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2017
61. toimintavuosi

YLEISTÄ

Esikunta on jatkanut johtosääntönsä mukaista toimintaa. Vuosi 2016 oli Esikunnan 60 -vuotisen toiminnan juhlavuosi, jonka jälkeen toimintaa on jatkettu perinteisin tavoin, mutta myös ”uusia juonia punoen”.

Osaston tarkoituksena on vapaaehtoisen palokuntaperinteen ja -hengen vaaliminen ja kehittäminen sekä VPK – toiminnan tukeminen parhaan kykynsä mukaan.

Toimintakertomusta täydentäviä yksityiskohtaisia tilasto- ym. tietoja on apulaissihteeri Teuvo Kaapelin laatimissa asiakirjoissa ja tietenkin kokousten pöytäkirjoissa.

Esikunta kiittää kaikkia palokuntalaisia ja yhteistyötahoja hyvästä yhteistyöstä.

JÄSENISTÖ

Esikunnassa oli vuoden lopussa18 jäsentä, joista toimintaan aktiivisesti osallistui yli puolet. Vanhin jäsen on Mauno Salminen, nuorin Marko Koponen. Osaston keski-ikä oli vuodenvaihteessa 17/18 75,22 vuotta. Hallituksen päätöksellä Hälytysosaston jäsen Petri Vinberg ja Tukiosaston jäsen Ilkka Vastamaa siirrettiin Esikuntaan 1.11. alkaen. Molemmilla on mobilistiharrastus, joten tällä siirrolla saadaan jatkuvuutta erityisesti Benzin ja höyryruiskun kulttuuriperinnön vaalimiseen.

Merkkipäiviään viettivät 8.1. Lauri Lempinen (70 v) ja 13.11. kunniajäsen Altti Lehtola, joka täytti 80 vuotta. Esikunnan jäsenistä Matti Kraapo on palokunnan kunniapäällikkö ja Altti Lehtola kunniajäsen.

KOKOUKSET, MUU TOIMINTA, VIERAILUT JA RETKET

Kuukausikokouksia on ollut 8 kertaa kesä- ja heinäkuun sekä joulukuun mennessä muissa aktiviteeteissä. Osanottajia oli yleensä 10 – 12 veteraania, joten osallistumisprosentti on kiitettävän korkea. Kokemuksen myötä vakiinnutettiin myös elokuun kilpailun jälkeen pidetty ajankohtaiskokous.

Luonnollisesti esikuntalaisia osallistui VPK:n kevät- ja syyskokoukseen.

Esikuntalaisia on osastona ja jäseninä osallistunut n. 50 eri oman toimintansa, VPK:n yhteisiin tai sidosryhmätapahtumiin kooten niistä yhteensä 1443 harrastustuntia (2016 1563). Talkooapua on annettu entiseen tapaan: Oman panoksensa Esikunta on antanut Laskiaismarssin ja Päivä Paloasemalla –tapahtuman eri tehtävissä. Teuvo Kaapeli on huolehtinut, että Kerhohuoneen seinäkello jaksaa raksuttaa ja mitata myös tulevaa aikaa. Porin Päivän soppatykkitalkoita on vähitellen alettu luottaa nuorempien vetreimmille harteille.

Seuraavassa on tapahtumat esitetty kuukausittain aikajärjestyksessä. Kuukausikokousten pöytäkirjat osanottajineen ja muiden tapahtumien kutsut ja ohjelmat ovat pöytäkirjojen liitteinä.

10.1.             Kuukausikokous, 10 osallistujaa.

18.1.             Nuoriso-osaston 90-vuotisjuhla, paikalla olivat Matti Kraapo ja Lauri Lempinen. Matti Kraapo muisteli palokuntamme nuorisotyön varhaisia vaiheita.

25.1.             Ensiapuopastusta ja defibrillaattorin käyttökoulutusta antoi pelastuslaitoksen ensivastekouluttaja Turo Vahekoski. Kauko Salonen osallistui.

8.2.             Naisosaston 65-vuotiskahvitukseen osallistuivat Matti Kraapo ja Pertti Koponen.

13.2.             Kuukausikokous, 8 osallistujaa

27.2.           Laskiaismarssin soihdut huolsi marssikuntoon Pertti Koponen.

28.2.             Laskiaismarssin toritapahtumaan osallistuivat Matti Kraapo, Teuvo Kaapeli ja Pertti Koponen.

26.2.             LSPeL:n Porin toiminta-alueen ulkoilupäivä Nakkilan Salomonkalliolla klo 12-15, paikalla oli Tapio Vuorenmaa.

14.3.             Kuukausikokous, 8 osallistujaa.

6.4.               Pori – Tampere –Turku –tapaaminen Turussa, lähtö asemalta 7.30.

Vuonna 2014 aloitettua Porin, Tampereen ja Turun palokuntaveteraanien tapaamisia jatkettiin Turussa. Tulomuodollisuuksien jälkeen siirryttiin Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle, jossa tutustuttiin palomuseoon ja kuultiin laitoksen toiminnasta. Sen jälkeen palattiin Turun VPK:n talolle ruokailemaan ja seurustelemaan.

Matkassa olivat Matti Kraapo, Kauko Salonen, Teuvo Kaapeli, Tapio Vuorenmaa, Johannes Karttunen, Lauri Lempinen ja Ari Lehtimäki, joka aamutuimiin huomaavaisesti nouti matkalaiset kotoaan ja sinne myös Poriin tultuamme palautti.

Vuonna 2018 tavataan Tampereella, nääs, ja sitten taas seuraavana vuonna Porissa.

8.4.               VPK:n kevätkokous oli klo 15.00 Kerhohuoneella. Kokouksesta estyneelle Tauno Partaselle luovutettiin 50 v-palvelusvuosimerkki myöhemmin. Kokouksessa olivat läsnä Matti Kraapo, Kauko Salonen, Ari Lehtimäki ja Lauri Lempinen.

11.4.             Kuukausikokous, jonka jälkeen päivää vietettiin Porin palolaitoksen veteraanien kanssa Naisosaston herkullisesta lounaasta nauttien. Päivä jatkui keskustellen, saunoen ja tarpeellisia ruoansulatusta edistäviä virvokkeita nauttien. Vieraita oli 12 paloveteraania ja Esikunnasta Matti Kraapo, Kauko Salonen, Ari Lehtimäki, Osmo Ahlfors, Pertti Koponen, Tapio Vuorenmaa, Teuvo Kaapeli ja Lauri Lempinen, joka toimi tilaisuuden isäntänä.

28.4.             Pelastuslaitoksen järjestämä keskustelutilaisuus kunnostamista odottavien vanhojen paloautojen kohtalosta/tulevaisuudesta. Paikalla olivat Matti Kraapo ja Lauri Lempinen.

28.4.             Alue oli varannut 60 lippua klo 19 alkaneeseen Tuntemattomaan Sotilaaseen. Esitystä oli seuraamassa Esikunnasta Ari Lehtimäki.

9.5.               Kuukausikokous, 10 osallistujaa.

18.5.             LSPeL:n Porin toiminta-alueen veteraanipäivää vietettiin Nakkilan VPK:n kesäpaikka Praasussa Kokemäenjoen rannalla perinteisin menoin. Matkassa olivat Teuvo Kaapeli, Marko Koponen, Pertti Koponen, Matti Kraapo, Altti Lehtola, Lauri Lempinen, Kauko Salonen ja Tapio Vuorenmaa.

1.6.               VPK:n ylimääräiseen kokoukseen koskien osallistumista kaupungin kanssa piharakennuksen (=vanha suuli) rakentamiseen osallistuivat Matti Kraapo, Kauko Salonen, Ari Lehtimäki ja Lauri Lempinen. Syksyllä kaupunki ilmoitti, että se luopuu yhteishankkeesta, suuli puretaan ja rajalle tehdään aita.

13.6.             Porin palolaitoksen Veteraanien kesäretkeen Ulvilan VPK:n Loimarannassa osallistuivat Teuvo Kaapeli, Ari Lehtimäki, Kauko Salonen, Pertti Koponen ja Lauri Lempinen.

16.6.             Oli Klubitoimikunnan järjestämä lauluilta, joka oli samalla Klubin 130- ja Tukiosaston 20-vuotisjuhla. Tilaisuus oli säänkin suosiessa kaikin puolin onnistunut. Esikunnasta laulamassa olivat Matti Kraapo, Teuvo Kaapeli ja Lauri Lempinen.

1.8.               Kaarinan ja Salon veteraanien vierailu: vieraita oli yhteensä 17. Vierailimme Länsi- Suomen pelastusharjoitusalueella, minkä jälkeen ruokailimme lounasravintola Wilmassa. Ruokailun jälkeen vietettiin iltapäivää saunoen ja makkarasta ja nestetäydennyksestä nauttien. Salon VPK:n jäsen Armas Suomi täytti seuraavana päivänä 90 vuotta. Onnittelimme Armasta luovuttaen hänelle Porin VPK:n 150-vuotishistoriateoksen. Omasta väestä olivat paikalla Teuvo Kaapeli, Matti Kraapo, Ari Lehtimäki, Altti Lehtola, Lauri Lempinen, Kauko Salonen ja Tapio Vuorenmaa.

8.8.               Esikunnan kilpailupäivä Yyterin Golfkentällä Järjestelyistä vastasi Yyteri Golfin kapteeni Johannes Karttunen. Kilpailuun osallistuivat Matti Kraapo, Teuvo Kaapeli, Kauko Salonen, Johannes Karttunen, Ari Lehtimäki, Pertti Koponen, Tapio Vuorenmaa ja Lauri Lempinen. Parhaat kilpailijat esitetään tuonnempana. Asemalle palattuamme ennen saunomista pidettiin kokous, jossa oli 7 osallistujaa.

10.8.             LSPL:n veteraanipäivään Turun VPK:n talolla osallistuivat Teuvo Kaapeli, Pertti Koponen, Kauko Salonen, Lauri Lempinen. Lisäksi Tarja Hakanen ja Pirjo Soini olivat matkassa mukana. Päivän perusteemana oli satavuotias palokunnantalo. Turun VPK:n Soittokunta viihdytti salintäyteistä osallistujakuntaa kahteen otteeseen.     

12.9.             Kuukausikokous (8 osallistujaa) pidettiin Tapio Vuorenmaan huvilalla Luvian Isomaan saaressa. Elokuussa Yyterin golfkentän tuntumassa pidetyn kilpailun tulokset julkistettiin ja kolme parasta palkittiin. Kilpailun voitti Johannes Karttunen, toiseksi tuli Ari Lehtimäki ja kolmanneksi Teuvo Kaapeli. Tulokset kokonaisuutena ovat syyskuun kokouksen pöytäkirjan liitteenä. Esikunta kiittää isäntäpariskuntaa lohikeitto- ja kahvitarjoilusta sekä saunan makoisista löylyistä.

17.9.             Alueen onkikilpailu pidettiin Preiviikin kalarannassa. Osanottajia oli 6 VPK:sta yhteensä 77 madonliottajaa. Esikunnasta olivat paikalla Tapio Vuorenmaa ja Altti Lehtola.

10.10.          Pidetty kuukausikokous oli osaston syyskokous. Kokouksessa osaston johtajaksi päätettiin esittää Lauri Lempistä, minkä esityksen Hallitus sittemmin vahvisti. Varajohtajaksi valittiin Matti Kraapo, sihteeriksi Ari Lehtimäki ja varasihteeriksi (”tilastonikkariksi”) Teuvo Kaapeli. Kahvikassasta, tila- ja autovarauksista huolehtii Ari Lehtimäki. Hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus Hallitukselle esitettäväksi. Paikalla oli 10 jäsentä.

10.11.           Pelastustieto-lehti julisti keväällä Suomi100-hengessä lukijakilpailun ”Suomen hienoin vanha paloauto”. Palokuntia kehotettiin lähettämään lyhyt tarina ja julkaisukelpoinen kuva vähintään 50 vuotta vanhasta autostaan, josta lehden lukijat sitten äänestivät voittajan. Esikunnan esityksestä palokunnan Hallitus antoi Lauri Lempiselle valtuuden esittää Benziä kilpailuehdokkaaksemme. 3.10. lehden päätoimittaja Esa Aalto soitti Lempiselle, että Benz on voittanut selvästi äänestyksen. Sovittiin, että Aalto tulee Poriin pe 10.11. Puheenjohtaja Tarja Hakanen, kunniapäällikkö Matti Kraapo, kunniapuheenjohtaja Antero Luonila ja Esikunnan johtaja Lauri Lempinen ottivat vastaan kunniakirjan ja autokilpailuihin perinteisesti kuuluvan kuohujuomapullon.

Naisosastolla oli toimintakautensa päätöstilaisuus la 16.12. Oli sovittu, että osaston johtaja Lauri Lempinen kävi kiittämässä osastoa hyvästä yhteistyöstä, jonka kunniaksi skoolattiin Benzin palkintokuohujuomalla.

14.11.           Kuukausikokous, 8 osallistujaa.

18.11.           VPK:n syyskokoukseen Kerhohuoneella osallistuivat Matti Kraapo, Ari Lehtimäki ja Lauri Lempinen. Esikunnan tekemän aloitteen mukaisesti kokous aloitettiin kunnioittamalla palokuntamme sankarivainajia ja maamme muitakin sankarivainajia ja sotaveteraaneja. VPK:n kuuden sankarivainajan marmorisen muistotaulun paljastamisesta 23.11.1947 oli kulunut lähes päivälleen 70 vuotta. Tilaisuudessa noudatettiin samaa tapaa kuin 70 vuotta aikaisemmin. Lauri Lempinen selvitti muistotilaisuuden tarkoituksen, Soittokunta esitti Kothenin hymnin, jonka jälkeen Lempinen luki 100- ja 125-vuotishistoriikeissä julkaistun tilaisuuden tekstin, jonka jälkeen kunniaosoitus päätettiin seisaaltaan kuunneltuun Porilaisten marssiin.

25.11.          Päivä Paloasemalla -tapahtuman ”porttivahteina” toimivatTeuvo Kaapeli, , Kauko Salonen ja Tapio Vuorenmaa. Matti Kraapo esitteli Benziä ja Lauri Lempinen kiinnitti tiedottaja Antero Luonilan kanssa Benzin renkaiden aurinkosuojiin laatimansa VPK:n ja Benzin esittelyjulisteet.

2.12.             Yyterin Kylpylähotellissa vietettiin Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton järjestämää Suomi100 juhlavuoteen liittyvää kaksiosasista palokuntalaisjuhlaa. Päiväjuhlaan osallistuivat Matti Kraapo, Ari Lehtimäki, Teuvo Kaapeli, Kauko Salonen, Pertti Koponen ja Lauri Lempinen. Kolme viimeksi mainittua osallistuivat myös illallistilaisuuteen. Ari Lehtimäki osoitti todellista palokuntahenkeä ja kuljetti palokuntamme juhlijoita kolmeen otteeseen takaisin kotiin.

12.12.          Jouluruokailuun Porin palolaitoksen Veteraanien ja kutsuvieraiden kanssa osallistuivat Teuvo Kaapeli avec, Pertti Koponen, Matti Kraapo, Ari Lehtimäki, Lauri Lempinen avec, Kauko Salonen avec, Tapio Vuorenmaa avec, Johannes Karttunen avec ja Ilkka Vastamaa. Lauri Lempinen johdatteli tilaisuuden kulkua. Ari Lehtimäki hoiteli joviaalisesti arpamyynnin.

Anne-Marie Kiiskin säestyksellä laulettiin neljä joululaulua sekä Suomen 100-v-juhlavuoden kunniaksi tilaisuuden päätteeksi Maammelaulu.

Palolaitoksen veteraanien talkooavulla hoidettiin salin järjestelyt aamupäivällä ja lopuksi kylläisin vatsoin. Esikunta ja Porin palolaitoksen Veteraanit kiittävät VPK:n Naisosastoa ruokailun järjestämisestä.

OSASTON TOIMIHENKILÖT JA EDUSTUKSET

 • Johtaja Lauri Lempinen
 • Varajohtaja kunniapäällikkö Matti Kraapo
 • Sihteeri Ari Lehtimäki
 • Apulaissihteeri (tilasto- ym. tiedot) Teuvo Kaapeli
 • Kahvikassan hoitaja, tila- ja autovaraukset Ari Lehtimäki
 • VPK:n Hallituksen sihteeri Ari Lehtimäki
 • Klubitoimikunta Lauri Lempinen, kutsuttuina Matti Kraapo, Pertti Koponen ja Ari Lehtimäki, joka toimi Klubin sihteerinä
 • Porin Vapaapalokuntien yhdistyksen hallituksen jäsen Ari Lehtimäki
 • LSPeL:n veteraanityövaliokunnassa Ari Lehtimäki Porin aluetoimikunnan edustajana.
 • LSPeL:n Porin aluetoimikunnassa Ari Lehtimäki, varajäsen Tapio Vuorenmaa
 • LSPeL:n Porin aluetoimikunnan veteraanityön kunniajäsen on Matti Kraapo
 • LSPeL:n Porin toiminta-alueen veteraanien aluetoimikunnan puheenjohtaja Tapio Vuorenmaa, sihteeri Ari Lehtimäki, toimikunnassa Matti Kraapo ja Teuvo Kaapeli
 • Teuvo Kaapeli ja Altti Lehtola ovat osallistuneet eri yhteisöjen kokouksiin

Naisosaston kausiohjelma, kevät 2018

ke 17.1          Kerhoilta                             Ajankohtaiset asiat

ti 30.1           Kahvitus                              Hälytysosasto, yläkerta

ke 31.1          Kerhoilta                             Ensiapua,/ sidonnat, Taija

su 4.2             Liiton talvipäivä                 Salomonkallio Nakkila

to 8.2            Kevätkokous                       Alueen palokuntanaiset Pori

ti 13.2           Marssi ja muonitus               Laskiaistiistai / Porin VPK

ke 14.2.         Kerhoilta                             Valokuva/historiikki-ilta/takkahuone

ke 28.2          Kerhoilta                             Tutustumiskäynti / Luontotalo arkki

to 1.3            Puutarhailta                         Pietniemen Martat klo 18.30

ke 14.3          Kerhoilta                             Päällikön puheenvuoro

ke 28.3          Kerhoilta                             Yyterin kylpylä uinti ja ruokailu

ti 3.4             Kahvitus                              Hälytysosasto, yläkerta

la 7.4             Toimintaharjoitus/koulutus  Pelastus harjoitusalueella

ke 11.4          Kerhoilta                             Marttat peruna ruokaohjeita

la 21.4           Muonitus                             Saunailta häl-osasto

la 21.4           VPK;n kevät kokous           VPK : n kerhohuone klo 15.00

la 21.4           Mimmin Malja kilpailu

ti 24.4           Kahvitus                              Hälytysosasto, yläkerta

ke 25.4          Kerhoilta                           Kukkahuone sinivuokot, kukkien sidontaa

ti 8.5             Kahvitus                              Hälytysosasto, yläkerta

ke 9.5            Kerhoilta                             Nuorten kanssa yhteinen ilta                    

ke 23.5          Kerhoilta                             Juhla-asut ja merkit

ma 4.6           Vpk 155 vuotisjuhlapäivä   Merkkien jako ja kakkukahvit VPK:lla

ke 6.6            Kerhoilta/ kevätk. päätös    Ulkoilua/saunomista yms.

16-21.7.17    Valtakunnallinen nuorten leiri Lohtaja