Porin VPK vuoden sopimuspalokunnaksi

Porin VPK:lle merkittävä valtakunnallinen huomionosoitus 

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) nimeää vuosittain vuoden sopimuspalokunnan. Tällä valtakunnallisella kunniamaininnalla liitto haluaa tänä vuonna korostaa hyvin toimivan kaupunkipalokunnan merkitystä pelastustoimelle.

Vuoden 2014 sopimuspalokunta on Satakunnan pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana toimiva Porin Vapaaehtoinen Palokunta, jolla on vuodessa yli 100 hälytystehtävää. Palokuntayhdistyksellä on noin 200 jäsentä, joista hälytyskelpoisia on 42.

Valintaa SSPL perustelee seuraavasti:

– palokunta on aktiivisesti ja monipuolisesti toimiva, sillä on suuri jäsenistö – palokunnan organisointi kuvaa hyvin toiminnan monipuolisuutta: hälytysosasto, nuoriso-osasto, veteraaniosasto (esikunta), naisosasto, soittokunta, tukiosasto ja virkistystoiminnasta vastaava klubitoimikunta sekä valistustoiminnasta vastaa kaikista osastoista koostuva valistusryhmä

– palokunnan hälytystehtävät huolehditaan varmasti ja palokunnan lähtövarmuus on hyvä, kesäaikaan lähtövarmuus turvataan kotivarallaololla

– hälytyskelpoisten jäsenten määrä on reilusti Suomen sopimuspalokuntien keskiarvohälytyskelpoisten määrää suurempi – 42 hälytyskelpoista jäsentä (Suomen keskiarvo 18,9)

– sopimuksen mukainen vahvuus hälytyksiin lähdettäessä on suuri 10 henkilöä

– palokunta on sitoutunut onnettomuustilanteissa kuljettamaan Satakunnan sairaanhoitopiirin valmiusryhmän

– palokunta tekee monipuolisesti turvallisuusviestintää

– yhdistyksen palokuntasoittokunta edustaa hyvin Porin VPK:n monipuolista toimintaa

– vahva ja hyvin toimiva nuoriso-osasto varmistaa palokunnan tulevaisuuden

– veteraani-, nais- ja tukiosasto huolehtii hälytystoiminnan varmistamisesta sitä tukien

Erityisesti SSPL arvostaa sitä, että Porin VPK:ssa on aina kehitetty oman palokunnan toimintaa ja samalla kannettu vastuuta myös koko alueellisesta ja valtakunnallisesta sopimuspalokuntajärjestelmästä.

Huomionosoituksen palokunnalle luovutti SSPL:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas Porin VPK:n paloasemalla 30.8.2014. Rantakankaan mukaan huomionosoitus on tunnustus koko palokunnalle, niin sen hälytys- kuin yhdistystoimintaankin osallistuville jäsenille.

Kunniamaininnan ovat saaneet 2003 Heinäveden VPK, 2004 Konginkankaan VPK ja Äänekosken VPK, 2005 Sodankylän VPK, 2006 Nurmon VPK, 2007 Hitis FBK (Hiittisten VPK), 2008 Harjunalustan VPK, 2009 Taivassalon VPK, 2010 Anjalan VPK, 2011 Kauhavan palokunta, 2012 Tirilän VPK ja 2013 Punkaharjun VPK.

Suomessa on 709 sopimushenkilöstöön perustuvaa palokuntaa, joissa toimii 13 400 hälytyskelpoista palokuntalaista. Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustoiminnasta alueella, joka on noin 90 prosenttia Suomen pinta-alasta. Sopimuspalokunnat osallistuvat noin 60 prosenttiin vuosittaisista pelastustoimen hälytystehtävistä. Päätoimista pelastustoimen ammattihenkilökuntaa Suomessa on noin 4000. Vuorokauden ympäri toimivia ammattipaloasemia on 112.

SSPL on vuonna 2001 perustettu sopimuspalokuntien valtakunnallinen järjestö.

Isto Kujala
toiminnanjohtaja
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry

Porin VPK:n perustamisen muistolaatta raatihuoneelle

Kesäkuun neljäs päivä 2014 oli Porin VPK:n 151. vuosipäivä. Palokunnan perustaminen tapahtui maistraatinnotario Anders Axel Anderssonin kokoon kutsumana Raatihuoneen porvariskamarissa 4.6.1863. Vuosipäivänä paljastettiin porvariskamarissa perustamisen muistolaatta.

Päivä aloitettiin kahvitilaisuudella, jonka jälkeen siirryttiin Kertomaton historia -muistomerkin luo. Lennonjohtaja Esko-Antti-Poika puolisoineen laski asianomaisin muistosanoin kukkaset isoisoisänsä reliefin alle. VPK:n kukkaset laski kunniapäällikkö Matti Kraapo.

Muistomerkiltä siirryttiin Raatihuoneen porvariskamariin muistolaatan paljastamistilaisuuteen. Muistosanat lausui Esko Antti-Poika, VPK:n puolesta laatan Porin kaupungille luovutti puheenjohtaja Tarja Hakanen, ja kaupungin puolesta sen otti vastaan apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen.

Laatta on mustapohjaista alumiinia. 

Kuohuviinien jälkeen nautittiin lounas Ravintola Raatihuoneen Kellarissa. Pelastuslaitosta päivän aikana edusti pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski. Jo mainittujen lisäksi VPK:sta osallistuivat historiatyöryhmän jäsenet Antero Luonila, Petri Vallin ja Lauri Lempinen.

Teksti: Lauri Lempinen

Kuva: Esko Antti-Poika