Yhteistyötä yli yhden sukupolven

Porin VPK:n 150-vuotisjuhlaviikko vuonna 2013 aloitettiin perustamispäivänä tiistaina 4.6. juhlallisesti lipunnostolla. Sen jälkeen tehtiin kunniakäynnit ja vietiin kukkatervehdykset palokunnan toiminnassa merkittävästi ansioituneiden henkilöiden haudoille.

Kaarinan, Salon ja Porin vapaaehtoispalokuntien veteraanien vuositapaamisten isäntävuorossa oli sinä vuonna Kaarinan VPK. Hyvissä ajoin ennen 22.8. tapahtunutta Kaarinan matkaa kunniapäällikkö Matti Kraapo esitti, että olisi paikallaan, että Esikunta veisi kukkatervehdyksen myös Kuusiston kirkkomaalle haudatun Porin kaupungin pormestari (1900–1903, 1906–1915) ja Porin VPK:n kunniapäällikkö, vapaaherra Harald von Hellensin haudalle. Hänen minibiografinsa on luettavissa palokuntamme historianteoksesta ”Karhu, kirves ja punainen kukko” alkaen sivulta 113.

Soitin alueen seurakuntayhtymään ja kerroin suunnitelmastamme. Postissa tuli von Stellensin hautapaikan osoittava kartta, ja kukkatervehdys vietiin perille. Kunniapäällikkö Kraapo lausui haudalla muistosanat.

Kuusistossa asuva Harald von Hellensin pojanpoika Sten von Hellens oli käynyt isoisän haudalla ja nähnyt kukkavihon tervehdyksestä Porin VPK:n olleen kunniakäynnillä. Kiitoksena hän lähetti puheenjohtaja Tarja Hakaselle sähköpostilla kuvia isoisän Porista saamista lähtiäislahjasta (hopeinen pienoispalokypärä) ja muista huomionosoituksista. Puheenjohtaja puolestaan postitti von Hellensille historiateoksemme

Tänä vuonna kolmen palokunnan veteraanien tapaamisen 6.8. isäntävuorossa oli Salon VPK:n veteraaniosasto. Taas kunniapäällikkö oli aloitteellinen esittäen, että olisi mielenkiintoista päästä Kuusistoon ”omin silmin” näkemään nuo ainutlaatuiset aarteet.

Sovin tapaamisesta Sten von Hellensin kanssa, ja niinpä kuusihenkinen matkueemme jätti Salon VPK:n kesäpaikka Palorannassa makkarat syömättä, ja navigaattorin opastamana lähdimme kohti Kuusistoa ja Rafnäsintietä, jossa fil.maist. Marja-Leena Koskelin ja valt. maist. Sten von Hellens asuttavat perheen vanhaa sukutaloa, joka jo itsessään rakennuksena sekä sisustuksensa ja irtaimistonsa puolesta on nähtävyys. Talon korjausten periaatteena on ollut, että vain välttämättömät korjaukset ja uudistukset tehdään.

Sten von Hellens: ”Räfnäsin kartanon päärakennus on rakennettu v. 1820, ja suvun haltuun se tuli v. 1840. Talo korjattiin v. 2010, ja sen jälkeen me olemme asuneet siinä. Rakennus on nyt siinä asussa, minkä se sai 1885. Talo oli tyhjillään noin 20 vuotta ennen kuin me kunnostimme sen. Ennen sitä asuimme samassa pihapiirissä ns. puutarhurin rakennuksessa. Harald von Hellens asui Räfnäsin kartanossa, en tarkkaan tiedä milloin, mutta tila oli hänen omistuksessaan hänen kuolemaansa asti v. 1928.”

Räfnäsin kartanon päärakennus

Kirjoituspöytä on tiettävästi ollut Harald von Hellensin käytössä Porissa.

Harald von Hellensin saamat kunniamerkit kiinnostivat myös Matti Kraapoa, Ari Lehtimäkeä ja Teuvo Kaapelia. Hopeinen pienoispalokypärä on myös korurasia.

Kahvipöydässä Esikunnan matkassa olleet jäsenet esittivät isäntäpariskunnalle kutsun tulla vastavierailulle Poriin.

Sten von Hellens oli järjestänyt meille myös tutustumiskäynnin Kuusiston VPK:aan, jota hänen setänsä oli aikoinaan ollut perustamassa.

Kuusiston VPK:n puheenjohtaja Hannu Lähteenmäki toivotti vieraat tervetulleiksi paloasemalle. Matkassa olivat Teuvo Kaapeli, Kauko Salonen, Lauri Lempinen, Marko Koponen, Ari Lehtimäki ja Matti Kraapo.

Erinäisten yhteen sovittelujen jälkeen sain eri osapuolten kanssa lyödyksi lukkoon vierailun päivämääräksi 3.9. Päivä toteutettiin seuraavan ohjelman mukaisesti:

Kahvitilaisuus, tervetuliaissanat lausui puheenjohtaja Tarja Hakanen

Kerhohuoneen ja aulan muotokuvat ja historiallisesti arvokkaat valokuvat esitteli kunniapäällikkö Matti Kraapo

Porin Raatihuoneella oppaana toimi Ritva Lehtonen Porin Opaskilta ry:stä. Hänen johdollaan tutustuttiin Raatihuoneen tiloihin ja historiaan sekä monipuoliseen taiteeseen. Kierros päättyi pormestari Harald von Hellensin virkahuoneeseen.

Lounaan isäntänä toimi apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus

Lounaan jälkeen esiteltiin vieraille VPK:n pihapiirin muita tiloja. Pertti Kauppilan johdolla kierrettiin ravintola Punaisen Kukon tilat ja kuultiin yrityksen historiasta ja tämän päivän toiminnasta. Katsastettiin kuvanveistäjä, TaM Sofia Saaren veistämä muistomerkki ”Kertomaton historia” sekä käytiin Benzin tallissa. Benzin ohella vieraita kiinnosti myös höyryruisku, joka on aikoinaan hankittu Harald von Hellensin päällikkökaudella. Päivä päätettiin esittelemällä vieraille uusitut saunatilat ja Takkahuone, jossa käytiin päivän yhteenvetokeskustelut.

Päivän kuvasatoa:

Tuliaisina saatiin menneitten vuosikymmenien takainen käsisammutin, jollainen varmaan on aikanaan ollut Benzissäkin. Lahjan ottivat vastaan kunniapäällikkö Matti Kraapo ja puheenjohtaja Tarja Hakanen.

Sten von Hellensin esittelemiä isoisän palokuntamitaleja ja -merkkejä ihailemassa Lauri Lempinen, Matti Kraapo, Teuvo Kaapeli, Antero Luonila, Altti Lehtola ja Pertti Koponen.

Hopeinen pienoispalokypärä, mitalit ja merkit.

Kaupungin puolesta vieraat toivotti tervetulleiksi apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus. Vasemmalta: Sten von Hellens, Marja-Leena Koskelin, Lauri Lempinen, Kari Hannus ja Matti Kraapo.  

Ritva Lehtosen erinomaista opastusta seuraamassa Pertti Koponen ja Matti Kraapo.

Pormestari Harald von Hellensin työhuoneessa pojanpoika Sten von Hellens ja Marja-Leena Koskelin.

Yksi pormestari, kaksi kunniapäällikköä ja 1+2 vapaaherraa

teksti: Lauri Lempinen

kuvat: Marja-Leena Koskelin, Sten von Hellens ja  Ari Lehtimäki