Esikunnan toimintakertomus 2016

YLEISTÄ

Esikunta on jatkanut johtosääntönsä mukaista toimintaa. Vuosi 2016 oli Esikunnan 60. toimintavuosi. 60-vuotisjuhla pidettiin Kerhohuoneella 24.10. Juhlasta on tarkemmin tuonnempana.

Osaston tarkoituksena on vapaaehtoisen palokuntaperinteen ja -hengen vaaliminen ja kehittäminen sekä VPK – toiminnan tukeminen parhaan kykynsä mukaan.

Toimintakertomusta täydentäviä yksityiskohtaisia tilasto- ym. tietoja on apulaissihteeri Teuvo Kaapelin laatimissa liitteissä.

JÄSENISTÖ

Esikunnassa oli vuoden lopussa15 jäsentä, joista toimintaan aktiivisesti osallistui lähes kaikki. Vanhin jäsenemme on Mauno Salminen, nuorin Marko Koponen. Osaston keski-ikä oli 74,87 vuotta.

Esikunnan jäsen Veikko Rosenholm poistui keskuudestamme 18.12.2015. Ikää Veikolla oli 87 vuotta, VPK:hon hän kuului 38 vuotta. VPK:n kevätkokous kunnioitti Veikon muistoa viettämällä hiljaisen hetken, jonka jälkeen Soittokunta esitti hymnin. Siunaus- ja muistotilaisuudessa Esikunnasta paikalla olivat Matti Kraapo, Pertti Koponen ja Kauko Salonen.

Merkkipäiviään viettivät 12.3. Marko Koponen (50 v), Pertti Koponen 25.5. (75 v) ja 15.7. Teuvo Kaapeli, joka täytti 80 vuotta. Esikunnan jäsenistä Matti Kraapo on palokunnan kunniapäällikkö ja Altti Lehtola kunniajäsen.

Osaston esityksestä Hallitus vahvisti pieniä muutoksia Esikunnan johtosääntöön. Tärkeimpänä on maininta, jonka mukaan Hallitus nimittää Esikuntaan henkilöitä, joista osasto on tehnyt esityksen.

KOKOUKSET

Esikuntalaisia on osastona ja jäseninä osallistunut n. 50 eri oman toimintansa, VPK:n yhteisiin tai sidosryhmätapahtumiin kooten niistä yhteensä 1563 harrastustuntia. Kuukausikokouksia on ollut 8 kertaa kesän ja joulukuun mennessä muissa aktiviteeteissä. Osanottajia oli yleensä 10 – 12 veteraania, joten osallistumisprosentti on kiitettävän korkea.

11.10. pidetty kuukausikokous oli samalla osaston oma syyskokous. Kokouksen aluksi Pertti Kauppila esitteli PK:n uusitun ravintolasalin ja tarjosi lounaan Brunssi-lounasravintolassa. Aikaisempien suunnitelmien mukaan osaston johtajaksi päätettiin esittää Lauri Lempistä, minkä esityksen Hallitus sittemmin vahvisti. Varajohtajaksi valittiin Matti Kraapo, sihteeriksi Ari Lehtimäki ja varasihteeriksi Teuvo Kaapeli. Kahvikassasta, tila- ja autovarauksista huolehtii Ari Lehtimäki. Luonnollisesti esikuntalaisia osallistui VPK:n kevät- ja syyskokoukseen.

MUU TOIMINTA, VIERAILUT JA RETKET

Talkooapua on annettu entiseen tapaan: Oman panoksensa Esikunta on antanut Laskiaismarssin ja Porin Päivän myyjäisten valmisteluissa sekä Päivä Paloasemalla -tapahtumassa. Pertti Koponen on tunnollisesti osallistunut kiinteistönhuoltoon ja Teuvo Kaapeli on huolehtinut, että Kerhohuoneen seinäkello jaksaa raksuttaa ja mitata myös tulevaa aikaa.

Seuraavassa on tapahtumat esitetty kuukausittain aikajärjestyksessä. Tapahtumien kutsut ja ohjelmat ovat pöytäkirjojen liitteinä.

8.2.               Soihtutalkoot: Pertti Koponen oli jo tehnyt työn, joten valmiit soihdut vain nostettiin autoon.

9.2.               Laskiaismarssissa Pertti ja Marko Koponen osallistuivat liikenteenohjaukseen.

21.2.             LSPeL:n Porin toiminta-alueen ulkoilupäivään Salomonkalliolla osallistui Tapio Vuorenmaa

2.4.               VPK:n kevätkokouksessa Kerhohuoneella luovutettiin kunniapäällikkö Matti Kraapolle 65-vuotis- ja kunniajäsen Altti Lehtolalle 50-vuotispalvelus-vuosimerkit. Lisäksi Esikunnasta kokoukseen osallistui monialasihteeri Ari Lehtimäki.

27.4.             Vuonna 2014 aloitetun Pori – Tampere – Turku–veteraanitapaamisen isäntävuorossa oli Pori. Perinteisten tervetuliaissämpyläkahvien siirryttiin Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueelle. Vastuupalomestari Ari Uimonen esitteli auditoriossa aluetta, jota sitten kierrettiin bussilla ja tarvittaessa jalkauduttiin.

Lounas nautittiin Ravintola Lennossa, jonka jälkeen palattiin omalle tontille ”palkittuun pihapiiriin” tutustuen. Pertti Kauppila esitteli ravintolan tilat ja kertoi toiminnasta, jonka jälkeen käväistiin muistomerkillä ”Kertomaton historia”, jota Lauri Lempinen esitteli. Benzin tallin ja kalustohallikierroksen jälkeen saunottiin ja nautittiin makkaraa ja virvokkeita.

Omaa väkeä osallistuivat Tarja Hakanen, Matti Kraapo, Altti Lehtola, Kauko Salonen, Pertti Koponen, Ari Lehtimäki, Tapio Vuorenmaa ja Lauri Lempinen. Tamperelaisia oli yhdeksän ja turkulaisia seitsemän henkeä.

19.5.             LSPeL:n Porin toiminta-alueen veteraanipäivää vietettiin Reposaaressa. Esikunnasta paikalla olivat Matti Kraapo, Marko Koponen,  Ari Lehtimäki, Altti Lehtola, Lauri Lempinen ja Tapio Vuorenmaa. Kaikkiaan osanottajia oli nelisenkymmentä noin kymmenestä palokunnasta.

1.6.               Kesäkuun ensimmäisenä päivänä tuli kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Yrjö Kallionpää aloitti virkauransa kaupungin palkkaamana Porin VPK:n autonkuljettajana. Vakiintuneen sanonnan mukaan kyseistä päivää pidetään Porin vakinaisen palokunnan/Porin palolaitoksen perustamispäivänä. Palokersantiksi VPK:n hallinto nimitti hänet jo samana kesänä 13.7.

Tapahtuman kunniaksi järjestettiin ruiskumestari Yrjö Kallionpään haudalla kunnianosoitus, jonka aloitti Porin VPK:n Soittokunnan kvartetti esittämällä Kothenin hymnin. Kvartetissa soittivat Markku Ollila, Heikki ja Teija Takala sekä Juho Nordman.

Omaisten kukat laskivat Yrjö Kallionpään pojanpoika Hannu Kallionpää vaimonsa Maijun kera. Samassa haudassa lepää myös Hannun paloesimiesisä Jorma, jonka kuolemasta samana päivänä tuli kuluneeksi 20 vuotta.

Porin kaupungin ja Satakunnan pelastuslaitoksen kukat laskivat apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus ja aluepalopäällikkö Petri Ekberg.

Porin VPK:aa tilaisuudessa edustivat kunniapäällikkö Matti Kraapo, kunniapuheenjohtaja Antero Luonila, puheenjohtaja Tarja Hakanen ja palokunnanpäällikkö Mikko Jönkkäri.

Porin palolaitoksen veteraanien delegaatioon kuuluivat Esko Ylikylä, puheenjohtaja Tapio Kumpulainen ja Lauri Lempinen, joka vastasi tilaisuuden suunnittelusta ja yhteydenpidosta eri osapuolten kanssa.

Käppärän hautausmaalta siirryttiin kahvitilaisuuteen VPK:n Kerhohuoneelle, johon oli paljastettu Suomen, Porin VPK:n ja Satakunnan pelastuslaitoksen liput.

Porin kaupungin ja Satakunnan pelastuslaitoksen tervehdykset esittivät apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus ja aluepalopäällikkö Petri Ekberg.

Porin VPK:n ja Porin palolaitoksen veteraanien tervehdykset esittivät kunniapäällikkö Matti Kraapo ja puheenjohtaja Tapio Kumpulainen. Omaisten puolesta tilaisuuden järjestämisestä kiitti Hannu Kallionpää.

Tilaisuudesta on selostus kuvineen ja Kraapon ja Kumpulaisen VPK:n puheenvuoroineen VPK:n nettisivujen lisäksi Porin palolaitoksen veteraanien Kekäle-lehdessä, jossa on myös Hannu Kallionpään kiitossanat.

9.6.               Tehtiin Porin palolaitoksen veteraanien kesäretki Kokemäki – Huittinen suunnalle.

Esikunnasta mukana olivat Matti Kraapo, Teuvo Kaapeli, Tapio Vuorenmaa, Kauko Salonen ja Lauri Lempinen

15.6.             Klubitoimikunnan järjestämää ja Soittokunnan tahdittamaa lauluiltaa palokunnan pihalla helli jopa liiankin lämmin sää. Matti Kraapo ja Lauri Lempinen lauloivat, Pertti Koponen nautti lisälämmöstä makkaran grillaajana.

4.8.               Oli Kaarinan VPK:n vuoro isännöidä porilaisia ja salolaisia veteraaniveljiään. Tulokahvien lomassa kuultiin palokunnan vesihuoltoryhmän roolista alueellisessa toiminnassa sekä tutustuttiin kalustoon.

Puoliltapäivin siirryttiin Ruissaloon, jossa syötiin ja saunottiin, nautittiin yhdessäolosta ja parannettiin maailmaa, kuten kutsussa todettiin. Sateinen päivä kirkastui vähitellen aurinkoiseksi, joten makkaran lisäksi voitiin ulkosalla nauttia myös merituulen raikkaudesta.

Reissussa rähjääntymättä olivat Matti Kraapo, Kauko Salnen, Teuvo Kaapeli, Pertti Koponen, Ari Lehtimäki ja Lauri Lempinen.

9.8.               Kilpailupäivä aloitettiin yhteisellä omakustanteisella ruokailulla. Kilpailu suoritettiin Hevosluodossa. Osanottajia oli yhteensä 9, ja kolmen parhaan järjestys oli Pertti Kauppila,  Ari Lehtimäki ja Teuvo Kaapeli. Kilpailun jälkeen päivitettiin Takkahuoneessa ajankohtaiset asiat ja osa jaksoi vielä saunoakin.

25.8.             Oli LSPeL:n veteraanipäivä Caribia -kylpylässä Turussa. Paikalla oli pitkälti kolmatta sataa palokuntaveteraania. Alue oli taas järjestänyt yhteiskuljetuksen. Matti Kraapon, Altti Lehtolan, Kauko Salosen, Teuvo Kaapelin ja Pertti Koposen lisäksi tilaisuuteen osallistuivat myös Tarja Hakanen ja Pirjo Soini.

14.9.             Nakkilan veteraanit oli kutsunut Pihlavan ja Porin VPK-veteraanit kesäpaikkaansa Praasuun Kokemäenjoen rannalle. Matti Kraapo, Altti Lehtola, Teuvo Kaapeli, Kauko Salonen, Ari Lehtimäki ja Lauri Lempinen olivat matkassa. Sovittiin, että vuonna 2017 isäntinä toimii Pihlavan veteraanit ja seuraavana vuonna Esikunta.

24.9.             Vietettiin Porin päivää. Esikunta huolehti edelleen soppatykkien kuljetuksista.

19.10.          Teuvo Kaapeli, Kauko Salonen ja Pertti Koponen suorittivat  AS1 (alkusammutus) koulutuksen ja saivat sertifikaatin tästä viideksi vuodeksi.

20.10.          Vietettiin Esikunnan 60-vuotisjuhlaa Kerhohuoneella. Osastonjohtaja, kunniapäällikkö Matti Kraapo kertoi tervehdyssanoissaan Esikuntaa edeltävistä vaiheista ja osaston perustamisesta sekä nykytoiminnasta. Puhe on julkaistu VPK:n nettisivuilla ja Porin palolaitoksen veteraanien Kekäle-lehdessä.

VPK:n oman väen lisäksi juhlaan oli kutsuttu Satakunnan pelastuslaitoksen johtoa sekä Porin palolaitoksen veteraanien edustajia. ”Pitkämatkaisia” kunniavieraita olivat VPK:n perustajan Anders Axel Anderssonin pojanpojanpoika Esko Antti-Poika Tuula-puolisoineen ja Porin pormestari ja VPK:n kunniapäällikkö, vapaaherra Harald von Hellensin pojanpoika Sten von Hellens puolisonsa Marja-Leena Koskelinin kanssa. Juhlan kulkua ohjaili Lauri Lempinen.

Tilaisuuden musiikista vastasi VPK:n Soittokunnan Brankkarikvartetti, jossa soittivat Heikki ja Teija Takala sekä Minna Tiihonen ja Saana Pulkkinen.

Juhlapuheen piti Satakunnan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Pekka Tähtinen. Tähtinen korosti, että vietettävän juhlan kohteena ovat tämän päivän esikuntalaisten lisäksi myös laajemmin vuosien varrella palokuntaharrastuksessa toimineet. Puhuja tähdensi, miten toimivassa yhteisössä eri osastot, nuoret ja vanhat, voivat laajalla yhteistoiminnalla saada paljon aikaiseksi ja täten vahvistaa toimintapiirinsä yhteisiä päämääriä. Erityistä mielihyvää Tähtinen tunsi Porin VPK:n Esikunnan ja Porin palolaitoksen veteraanien hyvästä yhteistyöstä ja –hengestä todeten sen olevan oivallinen esimerkki tämän päivän työikäisille.

Vapaan sanan aikana juhlivaa Esikuntaa tervehtivät lennonjohtaja Esko Antti-Poika, valtiotieteen maisteri Sten von Hellens, VPK:n puheenjohtaja Tarja Hakanen, ravintoloitsija Pertti Kauppila ja Porin palolaitoksen veteraanien puheenjohtaja Tapio Kumpulainen. Pertti Kauppila muisti juhlivaa osastoa huomattavalla toiminta-avustuksella.

Juhla päätettiin VPK:n Naisosaston tarjoamaan herkulliseen juhla-ateriaan, jonka kruunasi 60-vuotiskakku kahvin kera.

12.11.          Pidettiin VPK:n syyskokous Kerhohuoneella, paikalla olivat esikunnasta Matti Kraapo, Altti Lehtola, Teuvo Kaapeli, Kauko Salonen, Teuvo Kaapeli, Pertti Koponen, Ari Lehtimäki ja Lauri Lempinen.

.26.11.          Päivä Paloasemalla –tapahtumassa  Ari Lehtimäki, Tapio Vuorenmaa, Pertti Koponen ja Kauko Salonen  ottivat portilla vieraat vastaan, jakoivat tehtävälaput ja huolehtivat kävijöiden tilastoinnista. Matti Kraapo esitteli Benziä ja oli tapahtuman juontaja Matti Salon haastateltavana.

3.12.            VPK:n koko perheen joulujuhlassa joulupukkina oli Pertti Koponen, (Huomaa: Salainen tieto!).

13.12.          Jouluruokailuun Porin palolaitoksen Veteraanien kanssa osallistui kaikkiaan 75 henkeä, joista esikuntalaisia ja heidän kutsumiaan oli 25 ja palolaitoksen veteraaneja ja heidän kutsuvieraitaan 50 henkeä. Ari Lehtimäki ja Lauri Lempinen junailivat kutsut ja arpajaiset ja tilaisuuden kulun. 

OSASTON TOIMIHENKILÖT JA EDUSTUKSET

–       Johtaja, kunniapäällikkö Matti Kraapo

–       Varajohtaja Lauri Lempinen

–       Sihteeri Ari Lehtimäki

–       Apulaissihteeri Teuvo Kaapeli

–       Kahvikassan hoitaja Ari Lehtimäki

–       VPK:n Hallituksen sihteeri, Ari Lehtimäki,

–       Klubitoimikunta, Matti Kraapo, kutsuttuina Pertti Koponen ja  Ari Lehtimäki, joka toimi Klubin sihteerinä

–       Porin Vapaapalokuntien yhdistys, Ari Lehtimäki

–       LSPeL:n veteraanityövaliokunnassa Matti Kraapo toimi Porin aluetoimikunnan edustajana.

–       LSPeL:n aluetoimikunta kutsui Matti Kraapon veteraanityön kunniajäseneksi

–       LSPeL:n Porin toiminta-alueen veteraanien aluetoimikunnan sihteeri Tapio Vuorenmaa, hallituksessa Matti  Kraapo ja Teuvo Kaapeli.

–       Teuvo Kaapeli ja Altti Lehtola ovat osallistuneet eri yhteisöjen kokouksiin

Vastaa