Soittokunnan historia

Porin VPK:n soittokunta katsotaan perustetuksi vuonna 1884, jolloin kauppias Joh. Milan liitti erään yksityisen torviseitsikon palokuntaan. Myöhemmin VPK hankki omia soittimia ja palkattujen kapellimestarien johtamana toiminta jatkui vuoteen 1889.

Välivaiheessa palokunnan juhlissa ja iltamissa musiikista huolehti soitannollisen seuran orkesteri ja tarvittaessa käytettiin muitakin kokoonpanoja. Tuolloin sisällä vietettävissä iltamissa saatiin kuulla myös jouhiorkesterisoittoa.

Takaisin puhallinmusiikkilinjalle siirryttiin vuonna 1915, jolloin VPK:n oma soittokunta aloitti uudelleen toimintansa. Kapellimestarina toimi Akseli Tuukkanen aina vuoteen 1931 asti.

Tämän jälkeen soittokunnan toiminta järjesteltiin uudelleen ja johtajina ovat toimineet H.Harpf, Karl Andersson, Risto Kari, ReinoTuomisto, Pekka Kari (1974-2010), Heikki Takala (2011-2012) ja vuoden 2013 alusta lähtien Markku Ollila.

Soittokunnan kokoonpano vaihtuu luonnollisesti vuosien kuluessa jonkin verran, kun saadaan uusia jäseniä ja toisaalta menetetään entisiä työolosuhteiden muuttuessa tai voimien huvetessa. Lukumäärä on kuitenkin viime vuosina pysytellyt kolmenkymmenen paremmalla puolella noin kolmasosan ollessa viehättävämmän sukupuolen edustajia.

Harjoituksiin ja esiintymisiin osallistutaan ahkerasti ja tunnollisesti; yhteisten onnistumisten eteen ollaan valmiita tekemään töitä. Yhteisiä harrastustunteja kertyy vuosittain yhteensä noin 5000 ja soittajaa kohti 150 – 200. Esiintymisiä on yleensä 10-20 vuodessa.

Paikallisten tilaisuuksien lisäksi lähihistorian mieleenpainuvimpia tapahtumia ovat olleet esiintymismatkat Saksaan vuosina 1985,1990 ja 2002 sekä Tulta Päin -tapahtumat Raisiossa, Porissa, Salossa ja Helsingissä. Erityisesti Helsingin tapahtuma 1996 vaati soittokunnalta erityistä paneutumista ja harjoittelua mittavan yhteisesiintymisen vuoksi.

Syksystä 2002 kevääseen 2016 dir.mus. Pekka Kari piti muun toiminnan ohella rumpukoulua. Sen jälkeen toimintaa on pidetty yllä periodikoulutuksilla. Tavoitteena on lyömäsoitinten monipuolisempi soveltaminen puhallinmusiikissa, mikä on ollut eräänä viime vuosien suuntauksena maassamme. Tarkoitus on myös saada rumpuryhmä soittokunnan eteen soittamaan mm. paraateissa sekä konserteissa.

Harjoitusten ja esiintymisten kautta soittokunnasta on kehittynyt osaava joukko esittämään puhallinmusiikkia erilaisissa tilaisuuksissa, tuomaan juhlavaa tunnelmaa ja tekemään yhtenä Porin VPK:n osastona tunnetuksi VPK-toimintaa.

Tulevaisuuden tavoitteenamme on kehittyä edelleen musiikin osaamisessa, kehittää uusia toimintamuotoja ja viihtyä yhteisen harrastuksen parissa.