Naisosaston historia

Naiset ovat jo useasti ennen naisosaston perustamista olleet tukemassa VPK:n toimintaa monin eri tavoin. Porin VPK:n historiikissa on asiasta useita mainintoja.

Kun VPK:mme täytti 4.6.1881 18 vuotta, lahjoittivat kaupunkimme säätyläisnaiset VPK:lle kunnialipun, jossa oli Porin silloinen vaakuna. 

Porilaiset naiset luovuttivat nykyisen kunnialipun vuorineuvoksetar Karin Rosenlewin johdolla VPK:lle 70-vuotisjuhlissa vuonna 1933.

Porin VPK:n naisosaston perustava kokous pidettiin Ravintola Punaisessa Kukossa Helsingin olympiavuonna 1952 helmikuun 11. päivänä. Läsnä oli 18 naista. Kokouspäivän valinta lienee tuolloin sattuma, onhan se nykyään hätänumeropäivä eli 112-päivä.

Ensimmäisenä puheenjohtajaksi valittiin Toini Rinne. Sen jälkeen naisosastoa ovat johtaneet Kirsti Airio, Alma Laine, Laura Valkoma, Maija-Liisa Tähtinen, Tarja Hakanen, Sirkku Lehtola, Anita Luonila ja Pirjo Soini. Nykyisenä johtajana toimii Eliisa Ohrankämmen.

Aluksi naisosasto piti ompeluiltoja Ravintola Punaisen Kukon kabinetissa. Vuonna 1957 valmistuivat VPK:n uudet kerhotilat ja naisosaston toiminta siirtyi yläkerran keittiön tiloihin. Keittiön ovessa oli tällöin nimikilpi ”liekkisiskot”, mutta vuodesta 1972 alkaen viralliseksi nimeksi tuli valtakunnallisesti palokuntanaiset. Samana vuonna eli 20-vuotisen toiminnan kunniaksi naisosastomme kerhotilat, keittiöineen rakennettiin nykyisiin toimitiloihin.

Vuonna 1976 naisosastomme aloitti varsinaisesti paloturvallisuuden valistustyön. Valistusta on annettu lapsille päiväkodeissa, kouluissa, leikkikentillä ja VPK:n tiloissa. Lisäksi on oltu mukana messuilla ja 112-päivän tapahtumissa. Valistusta on annettu yli 20 vuoden aikana arviolta noin 15 000 hengelle. Tarja Hakasen panos valistuksen sektorilla on ollut erittäin merkittävä.

Naisosastomme työtä on aina arvostettu suuresti VPK:ssa. Kuitenkin naisten pääsy mukaan VPK:n täysivaltaiseksi jäseneksi oli todella vaikeaa. Virallisen äänioikeuden Porin VPK:ssa naisosastomme naiset saivat vasta tiukan äänestyksen jälkeen 80-luvun alussa. Tällä hetkellä naisia toimii VPK:mme riveissä naisosaston lisäksi myös nuoriso-osastossa, hälytysosastossa, soittokunnassa, tukiosastossa ja esikunnassa, eli kaikissa osastoissamme. Niin ne ajat muuttuvat.