Muistolaatan ja muotokuvan paljastamiset

Palokunnantalon vihkimisen muistolaatan paljastaminen

Kuvia tilaisuudesta on nähtävissä VPK:n nettisivun galleriassa

Otteita Porin VPK:n puheenjohtajaTarja Hakasen muistolaatan paljastamispuheesta:

Kun Porin VPK oli perustettu kesäkuun neljäntenä päivänä v. 1863, ei sillä alkuaikoina ollut tiloja kokoontumiseen ja harjoituksiin. Saman vuoden syksyllä palokunta pystyi rakentamaan kalustohuoneeksi lautasuojuksen nykyisen Kauppakeskus Isokarhun kohdalle.

Palokunnan toiminnan kehittyessä kalustohuone kävi ahtaaksi. Vuonna 1880 VPK osti itselleen nykyisen tontin, Itäpuisto 13.

Vuosikokouksessaan v 1892 palokunta päätti ryhtyä toimiin oman, monialaisesti palvelevan palokunnantalon rakentamiseksi. Niinpä jo seuraavan kesäkuun 16. päivänä laskettiin ”oman kodin” kulmakivi tähän rakennuksen koilliskulmaan. Talo vihittiin käyttöönsä 2.12.1894 juhlallisin menoin. Tuolloin VPK:n jäsenet juhlivat talonsa vihkijäisiä yhdessä maistraatin, kaupunginvaltuuston ja sanomalehdistön edustajien sekä kaupungin naisten kanssa. Nyt tästä tapahtumasta tulee kuluneeksi tasan 120 vuotta.

Talon valmistuminen monine käyttömahdollisuuksineen vilkastutti palokunnan toimintaa ja tarjosi mahdollisuudet myös kaupungin muiden järjestöjen lisääntyvälle kulttuuri- ym. toiminnalle, sillä talossa oli mm. näyttämö, lukusali, pianohuone, ravintola ja kokoushuoneita.

Talon rakentamisen myötä palokunta velkaantui melkoisesti. Suurena yllätyksenä tuli tieto kauppias Gustaf Svensbergin suuri testamenttilahjoitus.

Ravintolatoimintaa on harjoitettu paitsi VPK:n omana toimintana varsinkin lukuisten vuokralaisten toimesta. Palokunnan saatua vuosikymmenien saatossa muita toimitiloja alkuperäinen palokunnantalo on jo pitkään ollut ainoastaan ravintolakäytössä. Sen sisätilat ovat kokeneet lukuisia uudistuksia, mutta myös ulkopuolesta on pidetty huolta. 1900-luvun alkupuolella hirsirakennus sai lautavuorauksen, ja vuonna 2009 ulkovuori kunnostettiin perusteellisesti osittain EU:n ja kaupungin avustuksella.

Vuonna 1977 vuokralaiseksi tuli Pertti Kauppila. Ravintolan nimenä oli muutamia vuosikymmeniä Puistokeskus, kunnes Kauppila v. 1983 palautti perinteikkään Punainen Kukko nimen käyttöön. Huomattava uudistus oli v. 1992, kun kellarikerrokseen kaivettiin Yökukko.

Nyt talon seinään kiinnitetyssä kilvestä on seuraava teksti:

Tälle paikalle oman kotinsa kulmakiven laski Porin Wapaaehtoinen Palokunta kesäkuun 16 p:nä w. 1893.

Palokunnantalo vihittiin käyttöönsä joulukuun 2 p:nä w. 1894. Varjelkoon herra kaupunkiamme! Edistäköön kuntaamme!

Joulukuun 2 p:nä w. 2014

Porin Vapaaehtoinen Palokunta ry Ravintola Punainen Kukko

Johtaja Pertti Kauppilan muotokuvan paljastamistilaisuus

Porin VPK:n Kerhohuoneella 2.12.2014.

Johtaja Pertti Kauppila on on toiminut ravintoloitsijana pisimpään talon 120 vuotisen historian aikana, peräti 38 vuotta. Tänä aikana johtaja Kauppilan mukaan ravintolassa on käynyt noin 3,5 miljoonaa asiakasta. Pertti ja Liisa Kauppilan VPK:n 150-juhlavuoden kunniaksi antamalla lahjoituksella vpk-laiset saivat käyttöönsä uudet saunatilat.